Někdy mě popadne ukrutná chuť na bílou klobásu. Mám jí spojenou s dětstvím. Pamatuji se, jak jí mamka máčela v mléce, obalovala v hladké mouce a smažila na oleji. Většinou jí někde praskla a vytekla. Protože mi vadí kuchyň poprskaná od oleje, peču klobásu zásadně v troubě v lázni ze světlého piva 🙂

  •  1/2 kg vinné klobásy
  • světlé pivo
  • špejle
  • brambory
  • plnotučné mléko
  • máslo
  • sůl
  • kmín
  • salátová okurka
  • citronová šťáva
  • cukr
  • olivový olej

Vinnou klobásu rozdělíme na 4 díly a každý díl zatočíme do šneka. Propíchneme skrz naskrz špejlí. Pekáč vyložíme pečícím papírem, aby nám vznikla vanička a položíme do ní stočené klobásy. Zalijeme pivem asi do půlky a dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C asi na půl hodiny. Klobása zezlátne a pivo se vypaří. Můžeme během pečení klobásy i obrátit.

Brambory uvaříme v osolené vodě, s přídavkem kmínu uzavřeném v sítku, doměkka. Přidáme máslo a ohřáté mléko a ušleháme kaši.

Okurku oloupeme, nastrouháme na kolečka a zalijeme zálivkou ušlehanou z citronové šťávy, olivového oleje, cukru a soli.