Carpaccio z červené řepy s jahodovým přelivem a čerstvým sýrem
Věděli jste, že když naši prapra předkové objevili červenou řepu, vařili jen z jejích listů? Bulvu používali výhradně k léčení.
Na 2 porce budeme potřebovat:
- 2 střední červené řepy
- 1/2 balení rukoly
- 1 čerstvý sýr
- 6 vlašských ořechů
- olivový olej
- sůl
- alobal
Jahodový přeliv
- 8 jahod
- 1 lžíce tekutého medu
- 1 lžička tmavého balzamikového krému
Postup:
Řepy omyjeme, odstraníme kořínky a listy a neoloupané položíme vedle sebe na kus alobalu. Pokapeme olejem, osolíme, alobal zabalíme a balíček dáme na plech do rozehřáté trouby (170 st. C) na cca 1 hodinu. Potom jej vyndáme z trouby, rozbalíme a necháme trošku zchladnout. Slupku sloupneme ostrým nožem a bulvy nakrájíme ostrým nožem na co nejtenčí plátky.
Rukolu omyjeme, necháme okapat a rozložíme na talíř. Kolečka řepy rozprostřeme na rukolu. Navrch položíme nočky z čerstvého sýru.
Ořechy vylouskáme, rozlámeme prsty na menší kousky a nasucho opražíme na pánvi. Rozdělíme na připravené talíře.
Jahody omyjeme, 2 schováme na ozdobení a zbytek rozmixujeme ponorným mixérem spolu s medem a balzamikem. Přelijeme přes carpaccio.