Brokolicové krokety s česnekovým dipem ze Skyru
Na 3 porce budeme potřebovat:
Krokety
- 1 růžice brokolice
- 70 g čedaru
- 50 g čerstvého sýra typu žervé
- 6 lžic Hrašky na zahuštění
- 1 velký stroužek česneku
- 1 vejce
- 1 lžička plnotučné hořčice
- čerstvě mletý pepř
- trocha soli
- řepkový olej
Dip
- 2 kelímky SKYR natur
- 4 velké stroužky česneku
- troška rýžového sirupu (příp. medu nebo cukru)
- několik snítek oregana
- špetka soli
- olivový olej
Postup:
Brokolici omyjeme, necháme osušit na utěrce zcela dosucha a pak odkrájíme růžičky. Rozmixujeme je postupně v mixéru na droboučké kousíčky, případně nastrouháme na jemném struhadle. Vysypeme do mísy, přidáme jemně nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, vejce, čerstvý sýr, hořčici, pepř a sůl. Důkladně promícháme a zahustíme Hraškou. Měla by vzniknout hmota příjemné konzistence.
V malém kastrůlku rozpálíme vyšší hladinu oleje. Na lžíci nabíráme pořádnou dávku těsta. Lžíceme proti sobě vždy seškrabujeme nabranou hmotu z druhé lžíce tak, že těsto utahujeme do trojhranné krokety. Vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme ze všech stran. Hotové necháme okapat na ubrousku.
Skyr vyklopíme do misky, ochutíme sirupem, posekaným oregánem a solí. Česnek rozsekáme na drobné kousky a orestujeme jej na trošce oleje. Zrůžovělý česnek přimícháme do dipu.