Na 3 porce budeme potřebovat:

Krokety

  • 1 růžice brokolice
  • 70 g čedaru
  • 50 g čerstvého sýra typu žervé
  • 6 lžic Hrašky na zahuštění
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 vejce
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • čerstvě mletý pepř
  • trocha soli
  • řepkový olej

Dip

  • 2 kelímky SKYR natur
  • 4 velké stroužky česneku
  • troška rýžového sirupu (příp. medu nebo cukru)
  • několik snítek oregana
  • špetka soli
  • olivový olej

Postup:

Brokolici omyjeme, necháme osušit na utěrce zcela dosucha a pak odkrájíme růžičky. Rozmixujeme je postupně v mixéru na droboučké kousíčky, případně nastrouháme na jemném struhadle. Vysypeme do mísy, přidáme jemně nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek, vejce, čerstvý sýr, hořčici, pepř a sůl. Důkladně promícháme a zahustíme Hraškou. Měla by vzniknout hmota příjemné konzistence.

V malém kastrůlku rozpálíme vyšší hladinu oleje. Na lžíci nabíráme pořádnou dávku těsta. Lžíceme proti sobě vždy seškrabujeme nabranou hmotu z druhé lžíce tak, že těsto utahujeme do trojhranné krokety. Vkládáme do rozpáleného oleje a smažíme ze všech stran. Hotové necháme okapat na ubrousku.

Skyr vyklopíme do misky, ochutíme sirupem, posekaným oregánem a solí. Česnek rozsekáme na drobné kousky a orestujeme jej na trošce oleje. Zrůžovělý česnek přimícháme do dipu.