I když se brokolice v našich končinách zabydlela až koncem 20. století, na Apeninském poloostrově si na ní pochutnávali již Etruskové dávno před naším letopočtem 🙂

Na 3 porce budeme potřebovat (11 ks):

  • 1 růžice brokolice
  • 60 g tvrdého sýru
  • 50 g čerstvého sýru
  • 2 vrchovaté lžíce tapiokové mouky (nebo kukuřičného škrobu)
  • 2 lžíce strouhanky + na obalení
  • 2 stroužky česneku
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • olej

Postup:

Brokolici omyjeme, rozlámeme na růžice a uvaříme v páře do poloměkka, cca 8 minut. Vyndáme z páry, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a ještě osušíme ubrouskem. Potom růžice nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme najemno nastrouhaný tvrdý sýr, prolisovaný česnek, tapiokovou mouku, strouhanku, vejce, sůl i pepř, a také čerstvý sýr. Všechno propracujeme vidličkou.

Do mističky nasypeme trochu strouhanky. V malém kastrolku rozpálíme vyšší hladinu oleje. Lžící nabíráme brokolicovou směs a rukama tvoříme malé karbanátky. Těsto je dost „mokré“, tak je potřeba je důkladně zpracovat. Hotové obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji.

Přílohu si zvolte dle vlastního uvážení. My jsme ke karbanátkům udělali lehký zeleninový salát.