Brokolicové karbanátky
I když se brokolice v našich končinách zabydlela až koncem 20. století, na Apeninském poloostrově si na ní pochutnávali již Etruskové dávno před naším letopočtem 🙂
Na 3 porce budeme potřebovat (11 ks):
- 1 růžice brokolice
- 60 g tvrdého sýru
- 50 g čerstvého sýru
- 2 vrchovaté lžíce tapiokové mouky (nebo kukuřičného škrobu)
- 2 lžíce strouhanky + na obalení
- 2 stroužky česneku
- 1 vejce
- sůl a pepř
- olej
Postup:
Brokolici omyjeme, rozlámeme na růžice a uvaříme v páře do poloměkka, cca 8 minut. Vyndáme z páry, propláchneme studenou vodou, necháme okapat a ještě osušíme ubrouskem. Potom růžice nastrouháme na hrubém struhadle do mísy. Přidáme najemno nastrouhaný tvrdý sýr, prolisovaný česnek, tapiokovou mouku, strouhanku, vejce, sůl i pepř, a také čerstvý sýr. Všechno propracujeme vidličkou.
Do mističky nasypeme trochu strouhanky. V malém kastrolku rozpálíme vyšší hladinu oleje. Lžící nabíráme brokolicovou směs a rukama tvoříme malé karbanátky. Těsto je dost „mokré“, tak je potřeba je důkladně zpracovat. Hotové obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji.
Přílohu si zvolte dle vlastního uvážení. My jsme ke karbanátkům udělali lehký zeleninový salát.