Na vlašských ořeších si pochutnávali naši pra pra předci již v době kamnenné. Jak se do nich asi dostávali? 😀

Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

  • 200 g polohrubé mouky
  • 80 g změklého másla
  • 30 g cukru s naloženou vanilkou
  • 2 žloutek
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň

  • 500 tvarohu
  • 40 g cukru s vanilkou
  • 2 vejce
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formy + 40 g na pokladení na povrch koláče
  • 80 g strouhaných vlašských ořechů na posypání koláče

Postup:

Mouku s cukrem, solí a práškem do pečiva promícháme. Přidáme žloutky a máslo a rozemneme na vláčnou drobenku. Vlastníme-li kuchyňského robota, práci to velmi usnadní.

Formu vymažeme tučně máslem a 3/4 drobenky tam vysypeme. Dlaní upěchujeme korpus a mírně zvedneme okraje.

Tvaroh smícháme se žloutky cukrem. Je-li potřeba, trošku rozředíme mlékem nebo šlehačkou. Z bílků ušleháme sníh, který lehce vmícháme do tvarohové směsi. Tvaroh nalijeme na korpus.

V mixéru nebo mlýnku rozstrouháme ořechy, smícháme se se zbytkem drobenky a posypeme tím vršek koláče. Navrch poklademe plátky másla a upečeme dozlatova. Při 180 st. C cca 35 minut.