Na 12 ks budeme potřebovat:

  • 40 g másla
  • 1 balení uzeného tempehu
  • 1 dl bílého vína
  • 1 dl šlehačky
  • 1 cibule
  • 1 velký nebo 2 menší stroužky česneku
  • 1 vrchovatá lžíce čerstvého sýra typu žervé
  • 1 lžička sypkého zeleninového polévkového bio koření
  • strouhaný muškátový oříšek
  • tymián
  • čerstvě mletý pepř
  • chilli paprička a sůl dle chuti
  • 40 g tvrdého sýra
  • 1 listové těsto rozválené na pečícím papíře

Postup:

Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm jemně nakrájenou cibuli s česnekem. Přidáme jemně nastrouhaný (nebo umixovaný) tempeh a dále restujeme. Podlijeme vínem, okořeníme polévkovým kořením, muškátovým oříškem, tymiánek, pepřem a chilli. Když se víno zcela vydusí, zalijeme šlehačkou, promícháme a necháme zahoustnout. Ochutnáme, případně přisolíme a vmícháme čerstvý sýr. Směs stáhneme z plotny a necháme vystydnout.

Těsto rozvineme, nakrájíme na 12 kousků i s přiloženým papírem. Kousky těsta i s kouskem papíru vtlačíme do muffinového plechu. Lžící naplníme paštikou a posypeme nahrubo strouhaným čedarem.

Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova. Cca 12 minut.

Tip:

Máte-li rádi překvapivé chutě, můžete paštiku ještě oživit brusinkami, opraženými mandlemi, nakládaným zeleným pepřem, sušenými švestkami ap. Já to každé tartaletky ukryla několik kousků kandovaného zázvoru 😛