Tartaletky s paštikou z uzeného tempehu
Na 12 ks budeme potřebovat:
- 40 g másla
- 1 balení uzeného tempehu
- 1 dl bílého vína
- 1 dl šlehačky
- 1 cibule
- 1 velký nebo 2 menší stroužky česneku
- 1 vrchovatá lžíce čerstvého sýra typu žervé
- 1 lžička sypkého zeleninového polévkového bio koření
- strouhaný muškátový oříšek
- tymián
- čerstvě mletý pepř
- chilli paprička a sůl dle chuti
- 40 g tvrdého sýra
- 1 listové těsto rozválené na pečícím papíře
Postup:
Na pánvi rozehřejeme máslo a orestujeme na něm jemně nakrájenou cibuli s česnekem. Přidáme jemně nastrouhaný (nebo umixovaný) tempeh a dále restujeme. Podlijeme vínem, okořeníme polévkovým kořením, muškátovým oříškem, tymiánek, pepřem a chilli. Když se víno zcela vydusí, zalijeme šlehačkou, promícháme a necháme zahoustnout. Ochutnáme, případně přisolíme a vmícháme čerstvý sýr. Směs stáhneme z plotny a necháme vystydnout.
Těsto rozvineme, nakrájíme na 12 kousků i s přiloženým papírem. Kousky těsta i s kouskem papíru vtlačíme do muffinového plechu. Lžící naplníme paštikou a posypeme nahrubo strouhaným čedarem.
Upečeme v troubě vyhřáté na 190 st. C dozlatova. Cca 12 minut.
Tip:
Máte-li rádi překvapivé chutě, můžete paštiku ještě oživit brusinkami, opraženými mandlemi, nakládaným zeleným pepřem, sušenými švestkami ap. Já to každé tartaletky ukryla několik kousků kandovaného zázvoru 😛