Zelňačka podle mojí maminky
Je to nějaký čas, co jsem přispíval receptem z vlastní kuchyně. V týdnu jsem ale dostal neuvěřitelnou chuť na tohle jídlo/polévku. Když jsem bydlel s maminkou na Slovensku, tak jsme měli často hluboko do kapsy a tak přišlo často vhod něco, co by nám vystačilo na víkend, bylo to dobré a zároveň levné.
Samozřejmě, po těch letech jsem začal používat jiné suroviny, ale podstata jídla je stále stejná a teď, po obědě, musím říct, že je stále stejně dobré, jako jsem si pamatoval.
Takže začneme surovinami na jídlo pro 2:
- kmín
- sůl
- mletá červená paprika sladká
- máslo
- 1 cibule
- 6 brambor
- klobáska dle libosti a v množství jaké vám vyhovuje
- zelí ve slaném nálevu 500 g
Postup:
Nejprve dáme vařit nakrájené brambůrky s kmínem a necelou hrstí soli. Osobně krájím na hodně malé kousky, aby se to pak všechno lépe vlezlo na lžíci a nepadalo, necákalo kolem. Vodu z nálevu, ve kterém bylo zelí nevylévejte, slijte ji do skleničky, bude se hodit. Neváhejte ani minutu a vařte rovnou na mírném ohni i zelí, hotovo bude stejně jako brambory, ty vařte na skus.
Ve velkém hrnci rozpečte na másle nadrobno nakrájenou cibulku a jak jinak, než dozlatova. Do hrnce přidejte klobásku a opékejte na silném ohni než začne prskat. Posypte sladkou paprikou, já dávám za polévkovou lžíci. Vsypte scezené brambory a zelí. Teď přidejte nálev ze zelí, podlijte trochou vody podle libosti a míchejte. Vařte pod pokličkou 10-15 minut a máte hotovo.
Teď to důležité: závisí jenom na vás, jaký bude konečný výsledek. Budete-li vařit delší dobu, uvolní se více chutě a prostoupí jídlem, tak to dělám já a vařím to i hodinu. Znáte to, odložená chutná ještě lépe, stačí uvařit, nechat vychladnout a odstát. Pokud jde o klobásku, já používam rád paprikovou ve spojení s česnekovou.
Kanec na konec. Uvařte polévku s dvojnásobkem surovin, zůstane vám tak i na večeři a večer můžete strávit lépe, než za plotnou.