Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Je to nějaký čas, co jsem přispíval receptem z vlastní kuchyně. V týdnu jsem ale dostal neuvěřitelnou chuť na tohle jídlo/polévku. Když jsem bydlel s maminkou na Slovensku, tak jsme měli často hluboko do kapsy a tak přišlo často vhod něco, co by nám vystačilo na víkend, bylo to dobré a zároveň levné.

Samozřejmě, po těch letech jsem začal používat jiné suroviny, ale podstata jídla je stále stejná a teď, po obědě, musím říct, že je stále stejně dobré, jako jsem si pamatoval.

Takže začneme surovinami na jídlo pro 2:

  • kmín
  • sůl
  • mletá červená paprika sladká
  • máslo
  • 1 cibule
  • 6 brambor
  • klobáska dle libosti a v množství jaké vám vyhovuje
  • zelí ve slaném nálevu 500 g

Postup:

Nejprve dáme vařit nakrájené brambůrky s kmínem a necelou hrstí soli. Osobně krájím na hodně malé kousky, aby se to pak všechno lépe vlezlo na lžíci a nepadalo, necákalo kolem. Vodu z nálevu, ve kterém bylo zelí nevylévejte, slijte ji do skleničky, bude se hodit. Neváhejte ani minutu a vařte rovnou na mírném ohni i zelí, hotovo bude stejně jako brambory, ty vařte na skus.

Ve velkém hrnci rozpečte na másle nadrobno nakrájenou cibulku a jak jinak, než dozlatova. Do hrnce přidejte klobásku a opékejte na silném ohni než začne prskat. Posypte sladkou paprikou, já dávám za polévkovou lžíci. Vsypte scezené brambory a zelí. Teď přidejte nálev ze zelí, podlijte trochou vody podle libosti a míchejte. Vařte pod pokličkou 10-15 minut a máte hotovo.

Teď to důležité: závisí jenom na vás, jaký bude konečný výsledek. Budete-li vařit delší dobu, uvolní se více chutě a prostoupí jídlem, tak to dělám já a vařím to i hodinu. Znáte to, odložená chutná ještě lépe, stačí uvařit, nechat vychladnout a odstát. Pokud jde o klobásku, já používam rád paprikovou ve spojení s česnekovou.

Kanec na konec. Uvařte polévku s dvojnásobkem surovin, zůstane vám tak i na večeři a večer můžete strávit lépe, než za plotnou.