Minestrone krémové
Minestrone znamená „velká polévka“. A je velká nejen jménem, ale taky chutí. Vařte jí proto radši v bezedném hrnci 🙂 . I minestrone byla součástí tříchodového menu, které jsme vařily se dvěma slečnami během soukromého kurzu italského vaření.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 větší mrkev
- kousek celeru velikosti mrkve
- 1 řapík celeru (klíďo z mladého bulvového)
- 1 větší rajče
- 1 dl rajčatového pyré
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- půlka menší cukety
- asi 5 cm pórku (silnějšího)
- 1 lžička třtinového cukru
- 1/2 lžičky červené kari pasty (chilli)
- hrubě mletý pepř
- 2 kostky zeleninového bio bujonu
- 1 dl červeného vína – mělo by být bílé, ale my měli otevřené zrovna červené 🙂
- 1,3 l vody
- hoblinky sýru parmazánového typu a bazalkové lístky na ozdobu
- olivový olej
- 1 rohlík
Postup:
Mrkev a celer rozkrájíme na maličké kousky a za častého míchání orestujeme v kastrolu na oleji dozlatova. Přidáme cukr a ještě chvíli restujeme a mícháme. Přidáme drobně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a kari pastu a dále restujeme, až cibule zesklovatí. Nyní zalijeme vínem a necháme vydusit. Přidáme nakrájený pórek, řapík celeru, kousky cukety a spařené, oloupané rajče nakrájené na kostky. Zalijeme přibližně 1,4 dl vody a přidáme bujon, pepř a rajčatové pyré. Povaříme asi 10-15 minut a poté rozmixujeme ponorným mixérem.
Rohlík nakrájíme na plátky a z obou stran opečeme na troše oleje. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem a ozdobíme hoblinkami sýru a bazalkou.