Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Minestrone znamená „velká polévka“. A je velká nejen jménem, ale taky chutí. Vařte jí proto radši v bezedném hrnci :) . I minestrone byla součástí tříchodového menu, které jsme vařily se dvěma slečnami během soukromého kurzu italského vaření.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 větší mrkev
  • kousek celeru velikosti mrkve
  • 1 řapík celeru (klíďo z mladého bulvového)
  • 1 větší rajče
  • 1 dl rajčatového pyré
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • půlka menší cukety
  • asi 5 cm pórku (silnějšího)
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1/2 lžičky červené kari pasty (chilli)
  • hrubě mletý pepř
  • 2 kostky zeleninového bio bujonu
  • 1 dl červeného vína – mělo by být bílé, ale my měli otevřené zrovna červené :)
  • 1,3 l vody
  • hoblinky sýru parmazánového typu a bazalkové lístky na ozdobu
  • olivový olej
  • 1 rohlík

Postup:

Mrkev a celer rozkrájíme na maličké kousky a za častého míchání orestujeme v kastrolu na oleji dozlatova. Přidáme cukr a ještě chvíli restujeme a mícháme. Přidáme drobně pokrájenou cibuli, nasekaný česnek a kari pastu a dále restujeme, až cibule zesklovatí. Nyní zalijeme vínem a necháme vydusit. Přidáme nakrájený pórek, řapík celeru, kousky cukety a spařené, oloupané rajče nakrájené na kostky. Zalijeme přibližně 1,4 dl vody a přidáme bujon, pepř a rajčatové pyré. Povaříme asi 10-15 minut a poté rozmixujeme ponorným mixérem.

Rohlík nakrájíme na plátky a z obou stran opečeme na troše oleje. Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem a ozdobíme hoblinkami sýru a bazalkou.