Minestrone
Minestrone je tradiční italská polévka. Zmínka šéfkuchaře Pauluse o tom, že existuje tolik způsobů přípravy, jako je italských vesnic, dává naději, že ať do ní přidáte cokoli, nemůžete nic pokazit 🙂
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 1 větší mrkev
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 1/2 cukety
- kus bulvy celeru velikosti mrkve
- 2 rajčata
- 1 řapík celeru
- kus pórku
- 3 snítky tymiánu
- šálek mražených fazolových lusků
- šálek uvařených fazolí bílých nebo červených (příp. z konzervy)
- 2 bujónové kostky bio zeleninové
- 1,3 dl
- 1/2 lžičky medu
- lžíce citronové šťávy
- olivový olej
- 30 g parmazánového typu
Postup:
Fazole den předem opláchneme a namočíme do chladné vody. Druhý den vodu vyměníme a fazole uvaříme doměkka. Fazolí vždy vařím celý pytlík a zbytek nasáčkuji na požadované porce do mrazáku.
Na olivovém oleji orestujeme na proužky nakrájenou cibuli a česnek. Nasypeme na kousky nakrájenou mrkev, celer, fazolky, fazole a zalijeme 1,4 dl vody. Přidáme bujónové kostky, tymián a chvilku povaříme. Rajčata nakrojíme do křížku a spaříme vařící vodou. Oloupeme, nakrájíme na kostičky a přidáme spolu s nakrájeným řapíkatým celerem, pórkem a cuketou do polévky. Povaříme ještě asi 5 minut. Nakonec dochutíme medem a citronovou šťávou.
Na talířích doplníme nastrouhaným sýrem.