Fazole jsou, stejně jako jiné luštěniny, komplexní potravinou. Takže pro naše, civilizací zmítaná, tělíčka naprostá bomba.

Tip na rozmixovanou fazolačku jsem našla v knize Romana Dolejše Svět na pánvi. Je sice dost hustá, ale velmi dobrá.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 2 hrnky fazolí červená ledvina
  • 1 cibule
  • 2 velké stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • kus celeru velikosti mrkve
  • 2 košaté snítky tymiánu
  • 2 zeleninové bio bujonové kostky
  • 3 bobkové listy
  • 1,3 l vody
  • lžíce citronové šťávy
  • zakysaná smetana
  • olej

Postup:

Fazole propláchneme a namočíme aspoň den předem. Poté uvaříme doměkka. V jiném kastrolu orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nastrouhanou mrkev a celer, bylinky a koření a ještě restujeme. Zalijeme uvařenými fazolemi, přidáme bujony a vaříme ještě asi 10 minut. Potom polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme citronem a na talíři doplníme nokem zakysané smetany.