Fazolová polévka
Fazole jsou, stejně jako jiné luštěniny, komplexní potravinou. Takže pro naše, civilizací zmítaná, tělíčka naprostá bomba.
Tip na rozmixovanou fazolačku jsem našla v knize Romana Dolejše Svět na pánvi. Je sice dost hustá, ale velmi dobrá.
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 2 hrnky fazolí červená ledvina
- 1 cibule
- 2 velké stroužky česneku
- 1 mrkev
- kus celeru velikosti mrkve
- 2 košaté snítky tymiánu
- 2 zeleninové bio bujonové kostky
- 3 bobkové listy
- 1,3 l vody
- lžíce citronové šťávy
- zakysaná smetana
- olej
Postup:
Fazole propláchneme a namočíme aspoň den předem. Poté uvaříme doměkka. V jiném kastrolu orestujeme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme nastrouhanou mrkev a celer, bylinky a koření a ještě restujeme. Zalijeme uvařenými fazolemi, přidáme bujony a vaříme ještě asi 10 minut. Potom polévku rozmixujeme ponorným mixérem, dochutíme citronem a na talíři doplníme nokem zakysané smetany.