Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 1 brokolice
  • 1 cibule
  • 40 g sýru Gran Moravia
  • 1 lžička kurkumy
  • bílý mletý pepř dle chuti
  • 2 kostky zeleninového bio bujónu
  • 1 dl šlehačky
  • 1,3 l vody
  • trocha oleje
  • 2 starší rohlíky a troška olivového oleje
  • sojová omáčka (přelitá do rozprašovače)
  • naklíčená semínka červené řepy

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme v kastrolu na trošce oleje spolu s kurkumou. Brokolici omyjeme ve vodě, odkrojíme košťál, který očistíme a nakrájíme na kusy a přidáme do kastrolu k cibuli. Zalijeme horkou vodou a přivedeme k varu. Růžici brokolice rozebereme na menší části a přidáme do kastrolu. Ochutíme bujónem a pepřem a povaříme maximálně 10 minut, aby si brokolice udržela svěží barvu. Rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme strouhaný sýr a šlehačku a ještě minutku povaříme.

Rohlíky rozkrájíme na kostičky a opečeme v troubě na plechu vytřeném olivovým olejem. Upečené houstičky poprášíme z rozprašovače troškou sojové omáčky. Na talíři polévku ozdobíme několika kostičkami rohlíku a naklíčenými semínky.