Bílá chřestová polévka
Ve Wikipedii se dočtete, že na velkolepých hostinách milenky Ludvíka XV. Madame de Pompadour, nesměly chybět „špičky lásky“ – „point d´amour“, jak se říkalo špičkám chřestu, kteté tvarem připamínají falus. Oceňovali jejich nejlepší konzistenci a nejsilnější i nejlepší chuť.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 40 ml šlehačky
- 30 g másla
- 3 vejce
- 2 lžíce zakysané smetany
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1 balíček chřestu
- 1 cibule
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 zeleninový bio bujon Würzl
- sůl, čerstvě mletá pepř
- kopr (čerstvý nebo mražený)
- 1 bagetka
- trocha oleje
Postup:
V kastrolu rozehřejeme máslo a zpěníme na něm nakrájenou cibuli. Chřest omyjeme, oškrábeme, odkrojíme dřevnaté konce a zbytek nakrájíme na malé kousky. K cibuli přisypeme mouku a chvilku restujeme. Zalijeme vlažnou vodu, asi 8 dl a chvilku povaříme. Přidáme pokrájený chřest, bujon a povaříme asi 5 minut. Dle chuti osolíme, opepříme a rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme šlehačkou a zakysankou, prošleháme a necháme přejít varem. Ochutíme koprem a citronovou šťávou.
Na pánvi na troše oleje opečeme z obou stran na plátky nakrájenou bagetku.
Postupně po jednom připravíme ztracená vejce. Do do poloviny výšky kastrolu nalijeme vodu a přivedeme k varu. Osolíme a okyselíme octem. Vejce postupně rozklepneme do mističky. Lžící uděláme uprostřed vroucí vody vír a vejce tam rychle zvrhneme. Necháme vařit 2 minuty. Takto pokračujeme s dalším a dalším vejcem.
Tip:
Bílý chřest, na rozdíl od zeleného, se loupat nemusí. Pokud ho však oloupeme, polévka bude jemnější 😛