Na formu na biskupský chlebíček budeme potřebovat:

  • 400 g pšeničné chlebové mouky
  • 200 g žitné mouky
  • 400 g vlažné vody
  • 3/4 kostičky droždí
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 zarovnaná lžička třtinového cukru
  • 1 lžička ječného sladu (nemusí být)
  • 1 vrchovatá lžička soli
  • 1 vrchovatá lžička kmínu

Postup:

Do vlažné vody rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Necháme vzejít kvásek. Máme-li domácí pekárnu na chleba, nemusíme kvásek ani řešit. Jen do pekárny nalijeme vodu, přidáme droždí a ostatní ingredience a nastavíme program „těsto“. Za hodinu těsto překlopíme do formy na biskupský chlebíček.

Když pekárnu nemáme, ale vlastníme aspoň kuchyňský robot, necháme droždí pro jistotu trochu zmátořit. Potom přidáme ostatní ingredience a umícháme těsto, které necháme pod utěrkou aspoň hodinu nakynout a poté přendáme do formy na biskupský chlebíček.

Pokud se musíme spolehnout jen a jen na své ruce, necháme droždí ve sladké vodě pro jistotu poctivě zaktivovat. Poté přidáme ostatní ingredience a důkladně zpracujeme těsto, které necháme aspoň hodinu nakynout.

Formu na biskupský chlebíček vymažeme trochou oleje a těsto do ní překlopíme a roztáhneme do krajů. Necháme ještě asi 20 minut dokynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 190 st. C. Do trouby umístíme plecháček s trochou vody a dáme tam i formu s těstem. Zapečeme po dobu 10 minut. Potom teplotu snížíme na 160 st. a pečeme dalších 20 minut. Poté formu vyndáme, chleba vyklopíme a vrátíme ho do trouby na dalších 10 minut, aby byla kůrka křupavá.

Je-li chléb hotový, zjistíme poklepáním. Dobře upečený chléb zní dutě.