Pšenično-žitný chléb
Na formu na biskupský chlebíček budeme potřebovat:
- 400 g pšeničné chlebové mouky
- 200 g žitné mouky
- 400 g vlažné vody
- 3/4 kostičky droždí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 zarovnaná lžička třtinového cukru
- 1 lžička ječného sladu (nemusí být)
- 1 vrchovatá lžička soli
- 1 vrchovatá lžička kmínu
Postup:
Do vlažné vody rozdrobíme droždí a nasypeme cukr. Necháme vzejít kvásek. Máme-li domácí pekárnu na chleba, nemusíme kvásek ani řešit. Jen do pekárny nalijeme vodu, přidáme droždí a ostatní ingredience a nastavíme program „těsto“. Za hodinu těsto překlopíme do formy na biskupský chlebíček.
Když pekárnu nemáme, ale vlastníme aspoň kuchyňský robot, necháme droždí pro jistotu trochu zmátořit. Potom přidáme ostatní ingredience a umícháme těsto, které necháme pod utěrkou aspoň hodinu nakynout a poté přendáme do formy na biskupský chlebíček.
Pokud se musíme spolehnout jen a jen na své ruce, necháme droždí ve sladké vodě pro jistotu poctivě zaktivovat. Poté přidáme ostatní ingredience a důkladně zpracujeme těsto, které necháme aspoň hodinu nakynout.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme trochou oleje a těsto do ní překlopíme a roztáhneme do krajů. Necháme ještě asi 20 minut dokynout. Mezitím si rozpálíme troubu na 190 st. C. Do trouby umístíme plecháček s trochou vody a dáme tam i formu s těstem. Zapečeme po dobu 10 minut. Potom teplotu snížíme na 160 st. a pečeme dalších 20 minut. Poté formu vyndáme, chleba vyklopíme a vrátíme ho do trouby na dalších 10 minut, aby byla kůrka křupavá.
Je-li chléb hotový, zjistíme poklepáním. Dobře upečený chléb zní dutě.