Hermelínová bábovka
Co budeme potřebovat:
Těsto
- 500 g hladké mouky
- 180 ml vlažného mléka
- 100 ml vlažné vody
- 25 g rozpuštěného másla
- 7 g soli
- 1 lžička cukru
- 1 sušené droždí
- 1 vejce
A dále
- 50 g slaniny
- 30 g čedaru
- 30 g másla
- 2 hermelíny
- 1 malý brusinkový kompot
- několik vlašských ořechů
- sůl
- kousek másla a polohrubá mouka na formu
Postup:
Droždí nasypeme do vlažné vody, přisypeme cukr a necháme rozpustit. Přidáme mléko, rozpuštěné máslo a vejce a promícháme. Přisypeme mouku a sůl a zaděláme vláčné těsto. Ideálně v kuchyňském robotu. Necháme na teplém místě minimálně hodinu vykynout.
Ořechy oloupeme a dle velikosti buď jádra napůlíme nebo načtvrtíme. Hermelíny a slaninu rozkrájíme na kousky. Těsto rozdělíme na díly velikosti větších pingpongových míčků. Utvoříme placičky, do kterých zabalíme najednou vždy kus hermelínu, slaniny a ořechu.
Brusinkový kompot rozředíme horkou vodou. Bábovkovou formu vymažeme silně máslem a vysypeme polohrubou moukou. Na dno vyskládáme část buchet, mašlovačkou důkladně potřeme celé buchtičky rozpuštěným máslem s rozmíchanou solí a pokapeme brusinkami. Poklademe další částí buchet, opět potřeme máslem a pokropíme brusinkami. Opakujeme, dokud máme buchty. Na povrchu také potřeme máslem a posypeme strouhaným čedarem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, cca 30 minut.