Štiplavá chuť čerstvého zázvoru vás rozparádí, ať ho přidáte do sodovky nebo do horké vody. O zázvoru skutečně platí, že kudy teče, tudy léčí. To znamená, že když si ho připravíte pěkně „do foroty“, můžete ucucávat po celý rok 🙂

Co budeme potřebovat:

  • 500 g třtinového cukru
  • 600 g vody (opravdu gramů, ne mililitrů)
  • 130 g čerstvého zázvoru
  • šťáva z 1 citronu – jen do sirupu, který spotřebujeme rychle (cca do týdne)

Postup:

Zázvor oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V kastrolku smícháme s vodou a cukrem a vaříme asi 20 minut. Před koncem varu přidáme citronovou šťávu, chvilinku zahřejeme a ještě horké přecedíme do džbánku. Zázvorovou hmotu lžící pěkně promačkáme, aby pustila co nejvíc sirupu a ze džbánku s hubičkou nebo trychtýřem přelijeme do vyvařených skleniček. Skleničky zavíčkujeme.
Sirup používáme buď na limonádu – smícháním s citronem a sodovkou a třeba pár lístečky máty nebo na čaj – smícháním s horkou vodou a citronem.

Pokud chceme udělat sirupu víc a mít ho vždy po ruce, raději jej uděláme bez citronové šťávy.