Mozzare v italštině znamená odříznout. Budiž to důkazem, že mozzarella je rodilá Italka. Své jméno si vysloužila díky speciální přípravě odřezáváním během výroby.

Na 2 porce budeme potřebovat:

Na plněná rajčata

  • 6 rajčat
  • 40 g slaniny
  • 2 plné hrsti čerstvé bazalky
  • 1 vejce
  • 1 střední cibuli
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1/2 mozzarelly
  • kousek chilli papričky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Na okurkový salát

  • 4 čerstvé nakládačky
  • šťáva z půlky citronu
  • stejné množství olivového oleje
  • lžíce kukuřičného sirupu (med, cukr…)
  • špetka soli, čerstvě mletý pepř
  • česneková plněná bageta k rozpečení (Lidl)

Postup:

Na pánvi rozehřejeme trošku olivového oleje a přisypeme na kostičky nakrájenou slaninu. Necháme zpěnit, zasypeme pokrájenou cibulí a česnekem a restujeme.

Z rajčat odkrojíme ostrým nožem vršky, vykrojíme přepážku v rajčátku a vnitřek vydlabeme palcem. Obsah ze dvou rajčat přidáme k cibuli. Z ostatních jen přepážku, kterou nakrájíme na kousky.

Bazalku obpláchneme a rozkrájíme na kousky. Přidáme k základu. Osolíme, opepříme dle chuti. Stáhneme z ohně a po chvilce vmícháme vajíčko. Rajčátka vložíme do zapékací misky, ideálně dvou malých, naplníme do každého lžíci náplně a navrch vložíme kousek mozzarelly. Přiklopíme pokličkou, pod rajčátka kápneme trochu olivového oleje a misku položíme na pečící plech, vedle dáme rozpékací bagetku a v troubě pod grilem zapečeme při 190 st. C cca 10 minut. Bagetku raději po 8. minutách zkontrolujeme.

V mezičase omyjeme okurky kartáčkem, nakrájíme na kolečka a opepříme. Zalijeme zálivkou vyšlehanou z citronové šťávy, oleje, sirupu a soli.

zapecena-plnena-rajcata-detail