Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 3 litry sirupu budeme potřebovat:

  • 550 květů pampelišek
  • velká hrst meduňky
  • velká hrst pampeliškových listů
  • 4 bio citróny
  • 3 l vody
  • 2,5 kg cukru
  • 1 sáček kyseliny citrónové (20g)

Postup:

V čistém prostředí si natrháme pampeliškové květy (pokud budou mít stonek, nevadí, je také léčivý), meduňkové listy a pampeliškové listy. Listy propláchneme, květy rozložíme na plech a necháme prchnout broučky. Kdo chce květy proprat, může, ale zbaví se cenného pylu.

Připravené rostlinky dáme do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou. Přidáme pokrájené citróny, které jsme omyli kartáčkem v horké vodě. Zasypeme kyselinou citrónovou, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin odstát.

Vezmeme si velký prázdný hrnec, položíme na něj cedník a ten vyložíme plátýnkem. Vodu s rostlinkami přes plátýnko přecedíme a ještě pořádně vymačkáme. Dosypeme cukr a kyselinu citrónovou, promícháme a vaříme pomalým varem cca 90 minut, až začne sirup houstnout.

Vyvaříme si vhodné sklenice i s víčky, vaříčí sirup do nich naplníme, ihned zavíčkujeme a necháme zchladnout. Používáme jako sirup do vody nebo sodovky, ale klidně i k oslazení čaje.

File 06.05.16 18 03 46