Pampeliško-meduňkový sirup
Na 3 litry sirupu budeme potřebovat:
- 550 květů pampelišek
- velká hrst meduňky
- velká hrst pampeliškových listů
- 4 bio citróny
- 3 l vody
- 2,5 kg cukru
- 1 sáček kyseliny citrónové (20g)
Postup:
V čistém prostředí si natrháme pampeliškové květy (pokud budou mít stonek, nevadí, je také léčivý), meduňkové listy a pampeliškové listy. Listy propláchneme, květy rozložíme na plech a necháme prchnout broučky. Kdo chce květy proprat, může, ale zbaví se cenného pylu.
Připravené rostlinky dáme do velkého hrnce a zalijeme vroucí vodou. Přidáme pokrájené citróny, které jsme omyli kartáčkem v horké vodě. Zasypeme kyselinou citrónovou, promícháme, přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin odstát.
Vezmeme si velký prázdný hrnec, položíme na něj cedník a ten vyložíme plátýnkem. Vodu s rostlinkami přes plátýnko přecedíme a ještě pořádně vymačkáme. Dosypeme cukr a kyselinu citrónovou, promícháme a vaříme pomalým varem cca 90 minut, až začne sirup houstnout.
Vyvaříme si vhodné sklenice i s víčky, vaříčí sirup do nich naplníme, ihned zavíčkujeme a necháme zchladnout. Používáme jako sirup do vody nebo sodovky, ale klidně i k oslazení čaje.