Na dortovou formu o průměru 24 cm budeme potřebovat:

  • 220 ml mléka
  • 150 g polohrubé mouky (pro „ozdravění“ půl z toho celozrnnou)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 80 g třtinového cukru
  • 60 g másla
  • 5 g kakaa
  • 2 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 8 velkých meruněk

Poleva

  • 100 g 70% hořké čokolády
  • 100 g zakysané smetany

Postup:

Smícháme vejce s cukrem a špetkou soli a vyšleháme do pěny. Nejlépe v kuchyňském robotu. Potom postupně přidáváme trochu mléka, rozpuštěného másla, kokosu a mouky smíchané s práškem do pečiva. Už jen z lehka převalujeme stěrkou, aby nám zůstalo těsto nadýchané.

Formu silně vymažeme máslem a vysypeme buď kokosem nebo hrubou moukou anebo jí vyložíme pečícím papírem. Tip pro vás, kterým se zdá pečící papír nepoddajný – předem ho lehce zmuchlejte. Polovinu těsta vylijeme do formy, hustě jí poklademe čtvrtkami meruněk a do zbytku těsto vmícháme kakao. Kakaovou část nalijeme přes meruňky a roztáhneme do stran.

Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C po dobu 30 minut. Je-li buchta hotová, poznáme zapíchnutím špejle doprostřed moučníku. Bude-li špejle čistá, je hotovo.

Buchtu necháme zchladnout.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a do ní pak vmícháme zakysanou smetanu. Buchtu vyndáme z formy a povrch halabala potřeme čokoládovou směsí.

buchta-merunky-coko-cela