Na 1 mazanec budeme potřebovat:

  • 500 g mouky (napůl polohrubá a hladká)
  • 250 ml vlažného mléka
  • 110 g másla
  • 100 g cukru (používám třtinový)
  • 3 žloutky
  • 1 sušené droždí
  • 1 větší špetka soli
  • hrst rozinek
  • hrst mandlí

Postup:

Do odměrky nalijeme vlažné mléko, přidáme lžičku cukru a sušené droždí. Necháme rozpustit. Do mísy nasypeme mouku, zbylý cukr, sůl a promícháme. Rozehřejeme máslo a oddělíme žloutky od bílků. Bílky uschováme na jiný recept (pouze je použijeme na pomazání mazance). Mandle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Nasekáme je na kousky.

K mouce přilijeme mléko s droždím, žloutky a vlažné máslo. Zaděláme hladké, měkké těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Do zpracovaného těsta přidáme rozinky a polovinu mandlí a ještě chvilku zpracováváme. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout na teplém místě. Po hodině těsto ještě jednou „pomuchlujeme“, vytvarujeme bochánek a položíme na plech na pečící papír. Necháme jej ještě půl hodiny odpočinout.

Mezitím nahřejeme troubu na 180 st. C. Odpočinutý bochánek potřeme mašlovačkou zbylými bílky, na vršku nařízneme do křížku a posypeme mandličkami.

Vložíme do rozpálené trouby a pečeme dozlatova, cca 15-20 minut. Potom troubu jemně pootevřeme a vyluftujeme horký vzduch. Troubu nastavíme na 140 st. C a mazanec dopečeme dalších 20-25 minut. Je-li po této době hotový, zjistíme zapíchnutím špejle doprostřed mazance. Pokud špejli vytáhneme suchou, je hotovo. Mazanec necháme zchladnout v otevřené troubě. Krájíme až zcela zchladlý a nejlépe zubatým nožem.