Těžko říct, čím si zasloužil bramborový salát tu čest, že je pokládán za součást tradičního českého vánočního menu. V české tištěné kuchařce se objevil až v roce 1924, tehdy ještě bez zeleniny. Jeho původ je ale složitější. Proslavil ho v Rusku pravděpodobě francouzský kuchař. Ať je to jakkoliv, bramborový salát je můj oblíbenec 🙂

Pro 5 osob budeme potřebovat:

  • 50 g mraženého hrášku
  • 5 trošku větších než středních brambor 🙂 varný typ A
  • 3 kyselé okurky
  • 2 šalotky
  • 1 velká mrkev
  • 1 větší petržel
  • 1 lahůdková cibulka
  • celer velikosti mrkve
  • 1 majolka
  • lžíce přepuštěného másla ghí nebo běžného másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

Postup:

Brambory i se slupkou uvaříme doměkka, necháme zcela vychladnout, oloupeme a nakrájíme nožem na kostičky. Osolíme a opepříme. Zeleninu omyjeme, oloupeme a nakrájíme ostrým nožem na malé kousky. Na pánvi rozehřejeme máslo a zeleninu na něm orestujeme. Minutu před koncem přidáme do pánve i hrášek. Orestovanou zeleninu přidáme k bramborám, přidáme i nakrájenou šalotku, cibulku a okurku. Promícháme. Přidáme majolku a zlehka promícháme, aby se brambory i zelenina majolkou obalily.