Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na cca 55 ks budeme potřebovat:

  • 220 g hladké mouky, ideálně na křehké pečivo
  • 150 g změklého másla
  • 30 g cukru moučky
  • 30 g mletých vlašských ořechů
  • 20 g kakaa
  • 2 žloutky
  • trochu vanilkového prášku nebo dřeň z vanilkového lusku
  • špetka soli

Nádivka

  • 100 g namletých vlašských ořechů
  • 100 g vypeckovaných datlí
  • 1 lžíce rybízové marmelády
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 1 lžíce rumu
  • špetička soli

Na ozdobu

  • 100 g kvalitní hořké čokolády
  • 1 lžička kakaového másla nebo másla
  • vlašské ořechy

Postup:

Z mouky, másla, cukru, kakaa, ořechů, žloutků, vanilky a soli připravíme vláčné, měkké těsto. Vložíme do mikroténu a necháme hodinku odpočinout v lednici. Potom vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka. Přendaváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. cca 10 minut.

Datle namočíme aspoň na hodinu do studené vody, poté vodu slijeme a datle rozmixujeme. Smícháme s pomletými ořechy, marmeládou, citrónovou šťávou, rumem a solí. Nádivkou kolečka slepujeme.

Čokoládu s tukem rozehřejeme ve vodní lázni a lžičkou nanášíme na slepené dortíčky. Zdobíme půlkou nebo čtvrtkou ořechu.

babiccina-volba-mouka

Něco navíc:

Když jsem dostala výzvu od „Babiččiny volby“, abych z jejich speciální mouky upekla cukroví, které ve mně vyvolává nejmilejší vzpomínku na Vánoce z dětství, okamžitě jsem věděla, že to budou „babiččiny dortíčky“. Co taky jiného, že? 😀