Na velikost dortové formy o průměru 25 cm budeme potřebovat:

Těsto

  • 250 g polohrubé mouky (místo části přidávám graham)
  • 160 g másla
  • cca 1 dl sladu (nemáte-li slad, můžete použít cukr nebo tekutý med)
  • 1 žloutek
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli

Tvarohová vrstva

  • 1 měkký tvaroh
  • 2 lžíce sladu (můžete použít cukr nebo tekutý med)
  • 1 vejce
  • 1 bílek

Jablková vrstva

  • 4 větší jablka
  • 1 lžička Gustinu
  • vanilkový prášek (dřeň z lusku nebo aroma, příp. vanilkový cukr)
  • trochu skořice
  • rozinky

Na posypání

  • slunečnicová semínka
  • plátky másla

Postup:

Z ingrediencí umícháme těsto, z kterého přibližně čtvrtinu dáme na chvilku do mrazáku a větší část namačkáme do vymazané dortové formy tak, aby měla asi 2 cm okraj.

Tvaroh, žloutek a slad smícháme, lehce vmícháme sníh z dvou bílků a náplň vylijeme na těsto.

Jablka očistíme a nahrubo postrouháme, smícháme s vanilkou, škrobem, skořicí a omytými rozinkami. Rozprostřeme na tvaroh.

Vyndáme z mrazáku zbytek těsta a rozdrobíme nebo nastrouháme na povrch koláče. Nahoru poházíme slunečnicová semínka a poklademe jemnými hoblinkami másla.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C přibližně 40 minut.