Tvarohový koláč s jablky
Na velikost dortové formy o průměru 25 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 250 g polohrubé mouky (místo části přidávám graham)
- 160 g másla
- cca 1 dl sladu (nemáte-li slad, můžete použít cukr nebo tekutý med)
- 1 žloutek
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Tvarohová vrstva
- 1 měkký tvaroh
- 2 lžíce sladu (můžete použít cukr nebo tekutý med)
- 1 vejce
- 1 bílek
Jablková vrstva
- 4 větší jablka
- 1 lžička Gustinu
- vanilkový prášek (dřeň z lusku nebo aroma, příp. vanilkový cukr)
- trochu skořice
- rozinky
Na posypání
- slunečnicová semínka
- plátky másla
Postup:
Z ingrediencí umícháme těsto, z kterého přibližně čtvrtinu dáme na chvilku do mrazáku a větší část namačkáme do vymazané dortové formy tak, aby měla asi 2 cm okraj.
Tvaroh, žloutek a slad smícháme, lehce vmícháme sníh z dvou bílků a náplň vylijeme na těsto.
Jablka očistíme a nahrubo postrouháme, smícháme s vanilkou, škrobem, skořicí a omytými rozinkami. Rozprostřeme na tvaroh.
Vyndáme z mrazáku zbytek těsta a rozdrobíme nebo nastrouháme na povrch koláče. Nahoru poházíme slunečnicová semínka a poklademe jemnými hoblinkami másla.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C přibližně 40 minut.