Smetanový koláč s rebarborou
Rebarbora je stoprocentně sezónní záležitost. Sbírat by se měla jen do svatého Jana. Měla jsem ještě 4 řapíky v lednici, takže adios rebarboros zase za rok 🙂
Na pekáček 23 x 33 cm budeme potřebovat:
Těsto
- 400 g zakysané smetany
- 110 g polohrubé mouky
- 100 g špaldové mouky
- 80 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 2 lžíce oleje
- špetka soli
- 1 prášek do pečiva
Drobenka a zdobení navrch
- 4 řapíky rebarbory
- 45 g třtinového cukru
- 45 g polohrubé mouky
- 20 g másla
- hrst rozinek
- hrst slunečnicových semínek
Postup:
Ušleháme vejce s cukrem a špetkou soli do řídké pěny, přidáme zakysanou smetanu a olej a ještě důkladně prošleháme. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a už jen rychle promícháme. Vylijeme do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného hrubou moukou.
Rebarboru omyjeme, oloupeme, nakrájíme na asi centimetrové (a užší) plátky, které nasypeme, spolu s rozinkami, na těsto. Z cukru, mouky a másla užmouláme prsty drobenku, kterou rozvrstvíme po rebarboře a zasypeme ještě slunečnicovými semínky.
Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C asi 25-30 minut.
A jeden tip pro vás, kteří rádi experimentujete. Zkuste upečený, mírně zchladlý koláč lehce pokapat šťávou z pomeranče 😉