Na dortovou formu o průměru 26 cm budeme potřebovat:

  • 1000 g měkkého tvarohu
  • 200 g másla
  • 160 g moučkového cukru s naloženým vanilkovým luskem
  • 100 g hladké mouky
  • 6 vajec
  • 2 lžičky strouhané bio citrónové kůry
  • 1 lžička přášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

Máslo necháme změknout při pokojové teplotě. Pak si opatrně oddělíme žloutky od bílků. Žloutky vyšleháme s cukrem a pomalu zašleháváme na drobné kousky rozkrájené, změklé, máslo. Vyšleháme do pěny. Pak přidáme citrónovou kůru, tvaroh a mírně vyšleháme. Až do této doby nám může kuchyňský robot ulehčit práci.

Od této doby pracujeme už jen s vařečkou nebo stěrkou. Postupně přidáváme mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílků ušleháme tuhý sníh, který také zlehka vmícháme do připraveného těsta.

Dortovou formu vymažeme silně máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto přemístíme do připravené formy a stěrkou uhladíme povrch.

Troubu předehřejeme na 180 st. C a dort v ní 20 minut pečeme. Pak stáhneme teplotu na 160 st. C a dopečeme ještě 30 minut. Troubu na pár vteřin otevřeme, aby uniklo trošku tepla a zase zavřeme. Koláč v ní necháme ještě 20 minut stát. Potom zcela vychladíme a krájíme až úplně studený.

Tip:

Recept na tento úžasný cheesecake máme od babičky jednoho člena našeho „snědeného“ týmu. Museli jsme si ho trošku upravit, protože babička žije v Německu a používá na přípravu místo tvarohu „Schichtkäse“.