Mrkvový koláč s čokoládou
Tento recept už mám taky velmi dlouho. Hřebíček a nové koření je přísada poměrně netradiční, ale koláč má šmrnc. Určitě stojí za vyzkoušení.
- 120 g cukru
- 220 g hladké mouky
- 1,5 lžička jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžička mleté skořice
- 6 hřebíčků, 6 kuliček nového koření namlít nebo rozdrtit
- trocha muškátového oříšku nastrouhat
- 0,5 lžičky soli
- 160 ml rostlinného oleje
- 3 vejce
- 375 g jemně nastrouhané mrkve
- hrst rozinek a brusinek
- hrst posekaných mandlí
- 70 g hořké čokolády a 1 lžička ztuženého pokrmového tuku na ozdobení
- máslo a mouka na vysypání formy
Rozinky a brusinky propláchneme v horké vodě a smícháme se všemi ingrediencemi, nejlépe v robotu. Přísady přidáváme v pořadí, jak jsou uvedeny. Nalijeme do zapékací formy, kterou vymažeme máslem a vysypeme moukou. Stěrkou těsto od středu nahrneme k okrajům. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C asi 25-30 minut. Hotový koláč necháme zchladnout. Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu s tukem a potřeme s ní koláč. Ozdobíme loupanými mandlemi.