Proč se linecké těsto jmenuje linecké, ví Bůh. Nemá to prý žádnou spojitost s městem Linz, i když by se to nabízelo. V každém případě linecké těsto pochází z Rakouska a původně se z něj pekl linecký dort. Postupem času se stalo základem různých moučníků a cukroví a připadá mi, že se z něj snad stalo nejuniverzálnější těsto ze všech.

Na koláč o průměru 29 cm budeme potřebovat:

  • 240 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 55 g moučkového cukru, ve kterém byl naložený vanilkový lusk
  • 1 žloutek
  • špetka soli

Náplň

  • 3 kyselá jablka
  • 1 lžíce cukru (jsou-li sladká jablka, tak cukr není nutný)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu Gustin
  • špetička soli
  • 40 g spařených a oloupaných mandlí

Z tuhého másla, mouky, cukru, žloutku a soli zpracujeme těsto. Kuchyňský robot nám práci může značně ulehčit. Hotové těsto zabalíme do mikrotenového sáčku a uložíme do lednice.

Jablka omyjeme, oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle a svaříme s 1,5 dl vody, cukrem a špetičkou soli, doměkka. Škrob smícháme se dvěma lžícemi vody, vlijeme do jablek a ještě necháme chvilku podusit do zhoustnutí.

Směs necháme zchladnout. Mandle spaříme vroucí vodou, chvilku probubláme, propláchneme vodou studenou a oloupeme. Oloupané mandle nasekáme na kousky.

Koláčovou formu obkreslíme tužkou na pečící papír. Válečkem těsto do tohoto tvaru vyválíme. To, co bude přesahovat, odkrájíme. Papír i s těstem vložíme do koláčové formy (okraje těsta by měly být asi centimetr). Dno propícháme vidličkou a rozprostřeme tam jablečnou směs. Ze zbytku těsta vyválíme rukama válečky a ozdobíme jimi povrch. Posypeme mandličkami.

Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C dozlatova, bude to trvat cca 35 minut.

Teplý koláč je velmi křehký, tak pokud budete tak nedočkaví jako my a pustíte se do něj hned, hodí se lžička. Pokud ho necháte pár hodin odpočinout, bude krásně vláčný a měkký.