Letní dezert z mascarpone s třešňovým želé
Nebudu vám lhát, ačkoliv je tento dezert nazván letním, není to nic pro dietáře. I když kravičky, které dávají mléko pro pravé italské mascarpone jsou na speciální kytičko-bylinkové dietě, výsledný produkt má 50% tuku, což je v kombinaci se šlehačkou doslova kalorická bomba. Ale děsně dobrá! 🙂
Na 5 pohárků budeme potřebovat:
- 250 g mascarpone
- 200 ml šlehačky
- 250 g vypeckovaných třešní (ovoce můžete zvolit dle vaší chuti)
- 35 g moučkového cukru
- šťáva z 1 limetky
- šťáva z půlky pomeranče
- 10 máslových sušenek
- 1 balení práškové želatiny
Postup:
Želatinu namočíme dle návodu na sáčku do studené vody a zahřejeme ve vodní lázni (nesmí se vařit).
Třešně omyjeme, vypeckujeme a dáme dusit do kastrolku s 15 g cukru (bez vody). Po chvilce rozmixujeme ponorným mixérem.
Šlehačku ušleháme do tuha. Mascarpone promícháme s 20 g cukru a 1 lžíci krému zamícháme do jiné misky, do které jsme již odebrali 1 polévkovou lžíci rozpuštěné želatiny. Tento „vzorek“ vrátíme zpátky do mascarpone a důkladně rozmícháme. Nakonec vmícháme i ušlehanou šlehačku.
Zbylou želatinu smícháme s rozmixovanými třešněmi.
Do skleniček rozdrobíme po dvou sušenkách a pokropíme je pomerančovou šťávou. Na sušenky dáme lžíci třešňového želé, rozdělíme na ně krém z mascarpone, uhladíme a navrch rozdělíme zbytek třešňové hmoty. Necháme v lednici aspoň hodinu vychladit.