Nebudu vám lhát, ačkoliv je tento dezert nazván letním, není to nic pro dietáře. I když kravičky, které dávají mléko pro pravé italské mascarpone jsou na speciální kytičko-bylinkové dietě, výsledný produkt má 50% tuku, což je v kombinaci se šlehačkou doslova kalorická bomba. Ale děsně dobrá! 🙂

Na 5 pohárků budeme potřebovat:

  • 250 g mascarpone
  • 200 ml šlehačky
  • 250 g vypeckovaných třešní (ovoce můžete zvolit dle vaší chuti)
  • 35 g moučkového cukru
  • šťáva z 1 limetky
  • šťáva z půlky pomeranče
  • 10 máslových sušenek
  • 1 balení práškové želatiny

Postup:

Želatinu namočíme dle návodu na sáčku do studené vody a zahřejeme ve vodní lázni (nesmí se vařit).

Třešně omyjeme, vypeckujeme a dáme dusit do kastrolku s 15 g cukru (bez vody). Po chvilce rozmixujeme ponorným mixérem.

Šlehačku ušleháme do tuha. Mascarpone promícháme s 20 g cukru a 1 lžíci krému zamícháme do jiné misky, do které jsme již odebrali 1 polévkovou lžíci rozpuštěné želatiny. Tento „vzorek“ vrátíme zpátky do mascarpone a důkladně rozmícháme. Nakonec vmícháme i ušlehanou šlehačku.

Zbylou želatinu smícháme s rozmixovanými třešněmi.

Do skleniček rozdrobíme po dvou sušenkách a pokropíme je pomerančovou šťávou. Na sušenky dáme lžíci třešňového želé, rozdělíme na ně krém z mascarpone, uhladíme a navrch rozdělíme zbytek třešňové hmoty. Necháme v lednici aspoň hodinu vychladit.