Zavřu oči a všude vidím ostružiny. Letos je fakt neuvěřitelná úroda. Ostružiny v tomto podání byly skvělé.

Na koláčovou formu formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

Těsto

  • 158 g hladké mouky
  • 113 g studeného másla
  • 1/2 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 3-4 lžíce velmi studené vody

Náplň

  • miska ostružin
  • 2 jablka
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 lžíce cukru
  • voda
  • spařené a oloupané mandle – použila jsem je na vytvoření čísla, takže ani nejsou nutné 🙂

Postup:

Do kuchyňského robota dáme mouku, rozkrájené máslo, cukr a sůl a co nejrychleji promícháme, až vznikne sypká hmota s kousky másla velikosti hrášku. Potom přidáme po lžících vodu a umícháme těsto. Dohromady jej spojíme rukama, ale pracujeme velmi rychle, aby se máslo nerozpustilo. Hotové těsto zabalíme do mikrotenu a dáme minimálně na hodinu do lednice.

Mezitím si omyjeme ostružiny a jablka. Jablka oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Dvě hrsti ostružin dáme do vysoké nádoby, přidáme 1 dl vody a 1 lžící cukru. Ponorným mixérem rozmixujeme a přes sítko přelijeme do odměrky. Doplníme do 400 ml vodou a 3/4 této tekutiny dáme vařit na rozptylovač plamene. Ve zbylé tekutině rozmícháme pudink a 2 lžíce cukru a vlijeme jí do horké ostružinové šťávy. Toto je potřeba dobře načasovat, aby byl pudink uvařený v době, kdy vyndáme korpus z trouby a poklademe ho ovocem. Pudink rychle houstne.

Koláčovou formu (28 cm) vyložíme pečícím papírem a těsto do ní rozprostřeme. Nebo je jednodušší těsto rozválet již na vystřiženém papíře a pak jej i s ním vložit do formy. Propícháme vidličkou a necháme 10 minut zapéct v troubě rozpálené na 17 st. C.

Předpečený, horký korpus posypeme kousky jablek a celými ostružinami a polijeme horkým pudinkem. Dle přání můžeme posypat mandlemi.

Dopečeme v troubě po dobu cca 25 minut.