Křehký koláč s jablíčky a koňakem
Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:
- 100 g špaldové mouky
- 100 g hladké mouky
- 100 g másla
- 25 g moučkového cukru s naloženou vanilkou
- 2 lžíce studené vody
- 1 vejce
- špetka soli
Jablečná část
- 600 g výrazných jablek
- 80 g cukru
- 2 lžíce koňaku
- 1 plná lžička kukuřičného škrobu Gustin
- 1 lžíce vody
- šťáva z půlky citronu
Na povrch
- 1 vrchovatá lžíce meruňkové marmelády
- 2 lžíce koňaku
- hrst slunečnicových semínek
Postup:
V míse smícháme obě mouky, přidáme pokrájené máslo, cukr, vejce, sůl a studenou vodu. Zpracujeme těsto, v ideálním případě za vydatné pomoci kuchyňského robotu. Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici 30 minut odpočívat.
Mezitím si oloupeme jablíčka a nakrájíme je na cca 1 cm plátky. Do kastrolu nasypeme cukr, zalijeme koňakem a chviličku zahříváme. Přidáme jablka a důkladně promícháme. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme. Ve skleničce rozmícháme Gustin s trošičkou vody a citronové šťávy a nalijeme do podušených jablek. Ještě chvilku zahříváme, aby škrob zhoustl.
Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Asi 4/5 těsta namačkáme na dno formy a vytáhneme po okraji necelé dva centimetry do výšky. Zbytek těsta dáme chvilku do mrazáku.
Těsto propícháme vidličkou a nasypeme na něj hotová jablka. Ztuhlé těsto z mrazáku nastrouháme na plátkovém struhadle na okurky a poklademe na povrch koláče. Posypeme slunečnicí a upečeme v troubě při 170 st. C po dobu asi 25 minut.
V hrnečku smícháme koňak s marmeládou. Upečený koláč vyndáme z trouby a pomocí mašlovačky potřeme povrch směsí marmelády a koňaku. Dopečeme ještě 5-10 minut. Teplý koláč je velmi křehký, a tak je lepší ho nechat chvilku vydechnout.
Inspirací pro tento koláč mi byl recept http://www.svetvemne.cz/recept-cs/1045/Tradicni-francouzsky-jablecny-kolac-recept