Na koláčovou formu o průměru 28 cm budeme potřebovat:

  • 100 g špaldové mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g másla
  • 25 g moučkového cukru s naloženou vanilkou
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 vejce
  • špetka soli

Jablečná část

  • 600 g výrazných jablek
  • 80 g cukru
  • 2 lžíce koňaku
  • 1 plná lžička kukuřičného škrobu Gustin
  • 1 lžíce vody
  • šťáva z půlky citronu

Na povrch

  • 1 vrchovatá lžíce meruňkové marmelády
  • 2 lžíce koňaku
  • hrst slunečnicových semínek

Postup:

V míse smícháme obě mouky, přidáme pokrájené máslo, cukr, vejce, sůl a studenou vodu. Zpracujeme těsto, v ideálním případě za vydatné pomoci kuchyňského robotu. Hotové těsto zabalíme do mikroténového sáčku a necháme v lednici 30 minut odpočívat.

Mezitím si oloupeme jablíčka a nakrájíme je na cca 1 cm plátky. Do kastrolu nasypeme cukr, zalijeme koňakem a chviličku zahříváme. Přidáme jablka a důkladně promícháme. Přiklopíme pokličkou a pár minut dusíme. Ve skleničce rozmícháme Gustin s trošičkou vody a citronové šťávy a nalijeme do podušených jablek. Ještě chvilku zahříváme, aby škrob zhoustl.

Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečícím papírem. Asi 4/5 těsta namačkáme na dno formy a vytáhneme po okraji necelé dva centimetry do výšky. Zbytek těsta dáme chvilku do mrazáku.

Těsto propícháme vidličkou a nasypeme na něj hotová jablka. Ztuhlé těsto z mrazáku nastrouháme na plátkovém struhadle na okurky a poklademe na povrch koláče. Posypeme slunečnicí a upečeme v troubě při 170 st. C po dobu asi 25 minut.

V hrnečku smícháme koňak s marmeládou. Upečený koláč vyndáme z trouby a pomocí mašlovačky potřeme povrch směsí marmelády a koňaku. Dopečeme ještě 5-10 minut. Teplý koláč je velmi křehký, a tak je lepší ho nechat chvilku vydechnout.

kolac-s-karamel-jablky-cely

Inspirací pro tento koláč mi byl recept http://www.svetvemne.cz/recept-cs/1045/Tradicni-francouzsky-jablecny-kolac-recept