Na dortovou formu o průměru 25 cm budeme potřebovat:

Základ

  • 200 g karamelových sušenek Lotus
  • 60 g másla

Krémová část

  • 500 g tvarohu
  • 200 ml šlehačky
  • 200 g tekutého karamelu (podařilo se koupit na farmářském trhu)
  • 190 ml zakysané smetany
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 želatina
  • 1 banán
  • trocha citrónové šťávy
  • špetka soli

Tekutý karamel

  • 100 g cukru krupice
  • 100 ml šlehačky
  • 20 g másla
  • špetička soli

Na ozdobení

  • drobné ovoce
  • karamelové vlásky (pouze rozpuštěný a zezlátlý cukr)

Postup:

Máslo na základ rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Sušenky rozdrtíme v pytlíku válečkem nebo paličkou nebo rozmixujeme postupně v mixéru. Obojí smícháme. Na dno dortové formy uchytíme papír na pečení a sypkou směs natlačíme na dno. Chtěla jsem si ulehčit práci a boky dortové formy jsem vyložila fresh fólií. Dort šel sice perfektně uvolnit, ale neměl rovné okraje. Líp vypadá bez fólie, ale strany se musí po vychlazení uvolnit jídelním nožem 😛

V malém kastrůlku necháme rozpustit cukr a za stálého míchání jej necháme zezlátnout. Potom opatrně přiléváme šlehačku pokojové teploty (pozor, vytvoří se hodně páry!). Umícháme v hladký krém, do kterého přidáme máslo a rozmícháme. Necháme chvilku zchladnout.

V mixéru smícháme tvaroh s cukrem, karamelem, špetičkou soli a zakysankou. Šlehačku vyšleháme a vmícháme k tvarohové hmotě. Želatinu smícháme v kovovém kastrolku s 5 lžicemi vody, necháme chvilku stát a pak zahřejeme k vodu varu. Vařit se nesmí! Pár lžic tvarohové hmoty přidáme k želatině a svižně smícháme v hladkou hmotu. Tu pak vylijeme do zbytku tvarohové části a pečlivě promícháme.

Banán oloupeme a nakrájíme na plátky. Část krému vylijeme do dortové formy, na ní rozložíme banánová kolečka a polijeme zbytkem krému. Povrch uhladíme, přikryjeme fresh fólií a necháme ztuhnout v lednici. Nejlépe přes noc.

Před podáváním ozdobíme ovocem a karamelovými vlásky. V malém kastrolku rozehřejeme lžíci cukru a když zezlátne, necháme pár minutek zchladnout. Stále promícháváme. Vezmeme si malou misku, kterou zvenčí potřeme olejem a pak lžící nabíráme trochu karamelu a přes dno misky přetahujeme různými směry čůrky karamelu. Vychladlý karamel vezmeme zlehka do dlaní a vytvarujeme klubíčko, které položíme na ovoce.