Karamelový nepečený cheesecake
Na dortovou formu o průměru 25 cm budeme potřebovat:
Základ
- 200 g karamelových sušenek Lotus
- 60 g másla
Krémová část
- 500 g tvarohu
- 200 ml šlehačky
- 200 g tekutého karamelu (podařilo se koupit na farmářském trhu)
- 190 ml zakysané smetany
- 30 g moučkového cukru
- 1 želatina
- 1 banán
- trocha citrónové šťávy
- špetka soli
Tekutý karamel
- 100 g cukru krupice
- 100 ml šlehačky
- 20 g másla
- špetička soli
Na ozdobení
- drobné ovoce
- karamelové vlásky (pouze rozpuštěný a zezlátlý cukr)
Postup:
Máslo na základ rozpustíme v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Sušenky rozdrtíme v pytlíku válečkem nebo paličkou nebo rozmixujeme postupně v mixéru. Obojí smícháme. Na dno dortové formy uchytíme papír na pečení a sypkou směs natlačíme na dno. Chtěla jsem si ulehčit práci a boky dortové formy jsem vyložila fresh fólií. Dort šel sice perfektně uvolnit, ale neměl rovné okraje. Líp vypadá bez fólie, ale strany se musí po vychlazení uvolnit jídelním nožem 😛
V malém kastrůlku necháme rozpustit cukr a za stálého míchání jej necháme zezlátnout. Potom opatrně přiléváme šlehačku pokojové teploty (pozor, vytvoří se hodně páry!). Umícháme v hladký krém, do kterého přidáme máslo a rozmícháme. Necháme chvilku zchladnout.
V mixéru smícháme tvaroh s cukrem, karamelem, špetičkou soli a zakysankou. Šlehačku vyšleháme a vmícháme k tvarohové hmotě. Želatinu smícháme v kovovém kastrolku s 5 lžicemi vody, necháme chvilku stát a pak zahřejeme k vodu varu. Vařit se nesmí! Pár lžic tvarohové hmoty přidáme k želatině a svižně smícháme v hladkou hmotu. Tu pak vylijeme do zbytku tvarohové části a pečlivě promícháme.
Banán oloupeme a nakrájíme na plátky. Část krému vylijeme do dortové formy, na ní rozložíme banánová kolečka a polijeme zbytkem krému. Povrch uhladíme, přikryjeme fresh fólií a necháme ztuhnout v lednici. Nejlépe přes noc.
Před podáváním ozdobíme ovocem a karamelovými vlásky. V malém kastrolku rozehřejeme lžíci cukru a když zezlátne, necháme pár minutek zchladnout. Stále promícháváme. Vezmeme si malou misku, kterou zvenčí potřeme olejem a pak lžící nabíráme trochu karamelu a přes dno misky přetahujeme různými směry čůrky karamelu. Vychladlý karamel vezmeme zlehka do dlaní a vytvarujeme klubíčko, které položíme na ovoce.