Na míse přezrála jedna obří hruška, a tak ukončila svojí existenci v těchto famózních muffinách.

  • 315 g nastrouhané hrušky (byla hodně zralá a šťavnatá, dala by se rozmačkat i mezi prsty)
  • 80 g třtinového cukru
  • 90 g celozrnné mouky
  • 80 g polohrubé mouky
  • 100 g ovesných vloček
  • 20 g otrub
  • 80 g másla
  • 2 vejce
  • 15 g kakaa
  • 1 prášek do pečiva
  • špetka soli
  • kandovaná pomerančová kůra

Hrušku oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Pustí hodně šťávy. Máslo rozehřejeme a necháme vychladnout. V kuchyňském robotu ušleháme vejce s cukrem a špetkou soli. Do rozšlehaných vajec přidáme hrušku a máslo.

V jiné míse smícháme mouku, vločky, otruby, kakao, kandovanou kůru a prášek do pečiva. Do sypké směsi  přelijeme tekutou část a rychle zamícháme (ne dlouho). Plech na muffiny vyložíme papírovými košíčky (příp. vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou) a naplníme těstem.

Pečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C cca 20 minut. Je-li hotovo, zkusíme špejlí.