Na prvních jahůdkách si pochutnávali již naši praprapra předkové v době kamenné. Jistě tehdy nebyly velké jako dnešní zahradní výpěstky, spíš mohly být velikosti jahod lesních. Až později, během 18. století, údajně zahradník Ludvíka XV. křížením různých druhů vypěstoval jahody podobné těm, které známe. Umíte si představit, že se staly módním výstřelkem honosných hostin 🙂

Tento úžasně šťavnatý koláč jsem ochutnala poprvé u kamarádky a dost mě zaujalo, že neobsahuje žádná vajíčka.

Na plech 20×30 cm budeme potřebovat:

  • 130 g polohrubé mouky
  • 100 g másla
  • 30 g cukru moučka
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Náplň:

  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 200 ml mléka
  • 150 g zakysané smetany
  • 60 g cukru moučky
  • 1 vanilkový puding
  • 45 ks jahod

Postup:

Mouku nasypeme do misky, přidáme cukr, sůl, prášek do pečiva a pokrájené máslo. Rukama užmouláme žmolenku. Sice to chvilku vypadá naprosto beznadějně, ale za chvíli se směs začne oddělovat od sebe.

V jiné misce smícháme tvarohy se smetanou, mlékem, cukrem a pudinkem. Použijeme-li mixér, bude směs hladší.

Pekáček vymažeme trošku máslem a 3/4 moučké směsi do něj vysypeme. Rukama roztáhneme do stran a upěchujeme. Navrch nalijeme tvarohovou hmotu a pohybem pekáčku jí rozlijeme do krajů.

Jahody omyjeme, necháme okapat, překrájíme na půlky a rozložíme po povrchu koláče. Zbytek žmolenky posypeme navrch.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu 35-40 minut. Necháme zcela vychladnout, nejlépe pár hodin v lednici a až potom krájíme.