Jablkový dezert ze zakysané smetany
Na pekáček 29 x 18 cm budeme potřebovat:
- 2 velké zakysané smetany (po 400 g)
- 4 lžíce třtinového cukru
- 6 jablek
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- cukrářské piškoty
Postup:
Zakysanou smetanu smícháme s cukrem a necháme odstát, aby se cukr rozpustil. Pomůžeme tomu tím, že občas směs zamícháme. Jablíčka oloupeme, nahrubo postrouháme a dáme podusit s troškou vody. Ochutíme vanilkovým cukrem. Pudink rozmícháme s trošičkou vody a když jablíčka změknou, pudinkovou vodu k nim přilijeme. Promícháme, necháme ještě minutku povařit a stáhneme z plotny. Směs necháme zchladnout.
Do skleněného pekáčku rozetřeme slabou vrstvu smetanové hmoty, poklademe nahusto cukrářskými piškotami a potřeme je opět slabou vrstvou smetany. Na smetanu navrstvíme zchladlá jablka, na ně opět piškoty, tentokrát poskládáme napříč a navrch zbylou smetanu. Pekáčkem párkrát ťukneme o stůl, aby si dezert pěkně lehl a necháme v lednici uležet.