Celozrnné lívanečky s dušenými jablky
Na 15 lívanečků budeme potřebovat:
Těsto na lívanečky
- 50 g hladké mouky
- 130 g celozrnné mouky
- 15 g otrub
- 40 g cukru s vanilkou (v zavařovací sklenici mám cukr s vanilkovým luskem stále k dispozici
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- olej na smažení lívanečků
Dušená jablka
- 5 jablek
- 1 lžíce cukru s vanilkou
- špetka soli
- 1 celá skořice
- 1/2 smetanového pudinku s pravou vanilkou
- 200 ml vody
- zakysaná smetana na ozdobu
Postup:
Do mísy dáme vejce s cukrem a vyšleháme metličkou. Přidáme mléko a všechny ostatní ingredience. Umícháme vláčné těsto. Na rozpálenou palačinkovou pánev dáme trochu oleje a malou naběračkou tvoříme malé lívanečky. Smažíme z obou stran dozlatova.
Jablka omyjeme, rozkrájíme na čtvrtky, odstraníme jádřince a oloupeme. Nakrájíme na kostičky a nasypeme do kastrolu. Přidáme špetku soli, cukr, skořici a půl deci vody a pod pokličkou udusíme doměkka. Ve zbylé vodě rozmícháme pudink a přilijeme k jablíčkům. Vaříme do zhoustnutí. Na lívanečky navrstvíme dušená jablka a ozdobíme lžičkou zakysané smetany.