Bezlepkové lívanečky s ovocem a čokoládou
Na cca 5 porcí budeme potřebovat:
- 350 ml mléka
- 120 g jemné rýžové krupičky
- 120 g jáhelné hladké mouky
- 3 vejce
- 10 g cukru moučky
- 1 lžíce oleje
- 1/2 prášku do pečiva
- špetka soli
- olej na smažení
Na ozdobení
- 1/2 hořké čokolády
- 10 jahod
- 4 banány
- zakysaná smetana
- kousek kakaového másla nebo běžného másla
Postup:
Do vyšší nádoby nalijeme mléko, přidáme cukr, vejce, mouku smíchanou se solí a práškem a lžící oleje a rozmixujeme ponorným mixérem nebo šlehačem. Na pánvičce rozehřejeme trochu oleje a lžící na ní tvoříme malé lívanečky. Z obou stran osmažíme dozlatova. Ideálně se pečou na palačinkovači.
Banány oloupeme a spolu s jahodami nakrájíme na plátky. Čokoládu s máslem rozehřejeme ve vodní lázni (voda nesmí kápnout do čokolády, jinak se srazí). Na talíř stavíme lívanečkové „hrady“. Lívanec vždy potřeme zakysanou smetanou, obložíme ovocem, pokapeme čokoládou a tak pokračujeme do požadované výšky. Vršek ozdobíme taky smetanou a ovocem namočeným v čokoládě. Zbytek čokolády pokapeme po vršcích lívancových „hradů“.