Na 3 porce budeme potřebovat:

  • 1 patizon
  • 50 g slaniny
  • 50 g čedaru
  • 30 g mraženého hrášku
  • 2 stroužky česneku
  • 1 malá cibule
  • 1 malá mrkev
  • 1 vejce
  • kousek červené chilli papričky
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • l plná lžička sušeného lahůdkového droždí

Rajčatová omáčka

  • 3 větší vyzrálá rajčata
  • 3 stroužky česneku
  • hrst bazalky
  • kousek chilli papričky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Postup:

Patizonu odřízneme čepičku se stopkou a lžící vydlabeme semínka. Na pánvi orestujeme pokrájenou slaninu, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a cibuli a pokračujeme v restování. Přidáme česnek a pokrájenou chilli papričku, hrášek, sušené droždí a zakápneme sojovkou. Ještě chvíli zahříváme a stáhneme z ohně. Přidáme polovinu nahrubo nastrouhaného sýru a vejce a promícháme. Směsí naplníme patizon a zbytek sýru nasypeme navrch. Přiklopíme pokličkou.

Z pečícího papíru ustřihneme čtverec, patizon položíme doprostřed, volné konce přetáhneme přes patizon a zavážeme provázkem. Dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C na 40 minut.

Rajčata nařízneme ostrým nožem do kříže, spaříme vroucí vodou a oloupeme. Bubáky vykrojíme ostrým nožem. Česnek nakrájíme na plátky. Do malé zapékací misky nalijeme trošku olivového oleje, přidáme kousek chilli papričky a oloupaná rajčata. Ty do poloviny nakrojíme ostrým nožem a přidáme i se zapékací miskou na plech k patizonu. Společně dopečeme (rajčata asi 25 minut).

Hotový patizon vybalíme z papiloty, necháme chvilku vydýchat a nakrájíme na plátky. Rajčata rozdrtíme šťouchadlem na brambory spolu s pokrájenou bazalkou. Podáváme s bagetkou.

patizon-kolaz