Plněný patizon zapečený v papilotě s omáčkou z pečených rajčat
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 patizon
- 50 g slaniny
- 50 g čedaru
- 30 g mraženého hrášku
- 2 stroužky česneku
- 1 malá cibule
- 1 malá mrkev
- 1 vejce
- kousek červené chilli papričky
- 1 lžíce sojové omáčky
- l plná lžička sušeného lahůdkového droždí
Rajčatová omáčka
- 3 větší vyzrálá rajčata
- 3 stroužky česneku
- hrst bazalky
- kousek chilli papričky
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup:
Patizonu odřízneme čepičku se stopkou a lžící vydlabeme semínka. Na pánvi orestujeme pokrájenou slaninu, přidáme na malé kostičky nakrájenou mrkev a cibuli a pokračujeme v restování. Přidáme česnek a pokrájenou chilli papričku, hrášek, sušené droždí a zakápneme sojovkou. Ještě chvíli zahříváme a stáhneme z ohně. Přidáme polovinu nahrubo nastrouhaného sýru a vejce a promícháme. Směsí naplníme patizon a zbytek sýru nasypeme navrch. Přiklopíme pokličkou.
Z pečícího papíru ustřihneme čtverec, patizon položíme doprostřed, volné konce přetáhneme přes patizon a zavážeme provázkem. Dáme do trouby vyhřáté na 180 st. C na 40 minut.
Rajčata nařízneme ostrým nožem do kříže, spaříme vroucí vodou a oloupeme. Bubáky vykrojíme ostrým nožem. Česnek nakrájíme na plátky. Do malé zapékací misky nalijeme trošku olivového oleje, přidáme kousek chilli papričky a oloupaná rajčata. Ty do poloviny nakrojíme ostrým nožem a přidáme i se zapékací miskou na plech k patizonu. Společně dopečeme (rajčata asi 25 minut).
Hotový patizon vybalíme z papiloty, necháme chvilku vydýchat a nakrájíme na plátky. Rajčata rozdrtíme šťouchadlem na brambory spolu s pokrájenou bazalkou. Podáváme s bagetkou.