Nestavte se k cizrně zády, má totiž omlazující účinky jak na pleť, tak na chrupavky a to se, dříve nebo později, hodí každému. A navíc ta její oříšková chuť je prostě neodolatelná 🙂

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 200 g cizrny
  • 60 g slaniny
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička hrubozrnného kari koření
  • 1/3 lžičky římského kmínu
  • 2 zeleninové bio bujony
  • 1,3 dl vody
  • olivový olej
  • naklíčená semínka ředkviček

Postup:

Začneme den předem tím, že si namočíme cizrnu do studené vody. Může jí být i víc a to, co nám po uvaření zbyde, schováme napříště v mikroténovém sáčku do mrazáku. Druhý den vodu z cizrny slijeme, doplníme novou a uvaříme doměkka (přibližně 1 hodinu).

Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky, mrkev na kolečka a česnek na plátky. Do kastrolu nalijeme trochu oleje a orestujeme mrkev. Přidáme římský kmín, posekanou cibuli a česnek a necháme ještě zrůžovět. Okořeníme kari kořením. Přidáme 3/4 uvařené cizrny s trochou vody, přihodíme bujony, přiklopíme pokličkou a chvilku povaříme. Poté rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme citronovou šťávou.

Slaninu rozkrájíme na proužky a orestujeme na malé pánvičce. Vyškvařenou slaninkou a kuličkami cizrny zdobíme polévku na talířích. Posypeme klíčky ředkviček (semínka propláchneme na necháme naklíčit ve speciální klíčící nádobě).