Cizrnová polévka s opečenou slaninou
Nestavte se k cizrně zády, má totiž omlazující účinky jak na pleť, tak na chrupavky a to se, dříve nebo později, hodí každému. A navíc ta její oříšková chuť je prostě neodolatelná 🙂
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 200 g cizrny
- 60 g slaniny
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- 1 lžička hrubozrnného kari koření
- 1/3 lžičky římského kmínu
- 2 zeleninové bio bujony
- 1,3 dl vody
- olivový olej
- naklíčená semínka ředkviček
Postup:
Začneme den předem tím, že si namočíme cizrnu do studené vody. Může jí být i víc a to, co nám po uvaření zbyde, schováme napříště v mikroténovém sáčku do mrazáku. Druhý den vodu z cizrny slijeme, doplníme novou a uvaříme doměkka (přibližně 1 hodinu).
Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky, mrkev na kolečka a česnek na plátky. Do kastrolu nalijeme trochu oleje a orestujeme mrkev. Přidáme římský kmín, posekanou cibuli a česnek a necháme ještě zrůžovět. Okořeníme kari kořením. Přidáme 3/4 uvařené cizrny s trochou vody, přihodíme bujony, přiklopíme pokličkou a chvilku povaříme. Poté rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme citronovou šťávou.
Slaninu rozkrájíme na proužky a orestujeme na malé pánvičce. Vyškvařenou slaninkou a kuličkami cizrny zdobíme polévku na talířích. Posypeme klíčky ředkviček (semínka propláchneme na necháme naklíčit ve speciální klíčící nádobě).