Lasagne s boloňským ragú
Na 4 porce budeme potřebovat:
- balíček lasagní čerstvých nebo 1/2 balíčku sušených
- 1 kg mletého hovězího masa
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 mrkve
- kus celeru
- 2 řapíky celeru
- 2 dl bílého vína
- 800 ml vody
- 600 ml rajčatového pyré
- oregano
- sůl, pepř, chilli
- olej
- 50 g másla
- 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 700 ml plnotučného mléka
- muškátový oříšek
- pepř
- sůl
- 60 g parmazánového typu (kousek si necháme na závěrečné posypání)
Postup:
Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, celer a řapíky taky nakrájíme na malé kostičky. Do velkého kastrolu nalijeme olej a orestujeme na něm mrkev s bulvovým celerem dokud nezačne krásně vonět. Přidáme řapíky, cibuli a česnek. Ještě restujeme, až cibule zesklovatí. Přidáme mleté maso a mícháme, aby se zatáhlo a oddělilo od sebe. Když začne maso syčet, přilijeme víno a vydusíme. Zalijeme rajčatovým pyré a vodou. Osolíme, okořeníme a promícháme. Přikryjeme pokličkou a dáme na cca 2 hodiny do trouby vyhřáté na 170 st. C.
V jiném kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Přiléváme mléko a za pomocí metličky a mírného plamene ušleháme bešamel. Omáčka by měla být zahuštěná, mírně tekutá. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Na konci přidáme postrouhaný parmazán a promícháme.
Pekáček vymažeme máslem, na dno poskládáme vrstvu plátků lasagní, rozetřeme na část ragú a pokapeme bešamelem. Položíme další vrstvu lasagní a zase navrstvíme ragú a na něj opět trochu bešamelu. Končíme těstovinami, zbytkem ragú a zbytkem bešamelu. Posypeme lehce zbytkem nastrouhaného sýra.
Dáme do trouby zapéct při 170 st. C na cca 35 minut.