Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • balíček lasagní čerstvých nebo 1/2 balíčku sušených
  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 1 velká cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • kus celeru
  • 2 řapíky celeru
  • 2 dl bílého vína
  • 800 ml vody
  • 600 ml rajčatového pyré
  • oregano
  • sůl, pepř, chilli
  • olej
  • 50 g másla
  • 4 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 700 ml plnotučného mléka
  • muškátový oříšek
  • pepř
  • sůl
  • 60 g parmazánového typu (kousek si necháme na závěrečné posypání)

Postup:

Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na kostičky. Mrkev, celer a řapíky taky nakrájíme na malé kostičky. Do velkého kastrolu nalijeme olej a orestujeme na něm mrkev s bulvovým celerem dokud nezačne krásně vonět. Přidáme řapíky, cibuli a česnek. Ještě restujeme, až cibule zesklovatí. Přidáme mleté maso a mícháme, aby se zatáhlo a oddělilo od sebe. Když začne maso syčet, přilijeme víno a vydusíme. Zalijeme rajčatovým pyré a vodou. Osolíme, okořeníme a promícháme. Přikryjeme pokličkou a dáme na cca 2 hodiny do trouby vyhřáté na 170 st. C.

V jiném kastrolu rozehřejeme máslo, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku. Přiléváme mléko a za pomocí metličky a mírného plamene ušleháme bešamel. Omáčka by měla být zahuštěná, mírně tekutá. Ochutíme solí, pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Na konci přidáme postrouhaný parmazán a promícháme.

Pekáček vymažeme máslem, na dno poskládáme vrstvu plátků lasagní, rozetřeme na část ragú a pokapeme bešamelem. Položíme další vrstvu lasagní a zase navrstvíme ragú a na něj opět trochu bešamelu. Končíme těstovinami, zbytkem ragú a zbytkem bešamelu. Posypeme lehce zbytkem nastrouhaného sýra.

Dáme do trouby zapéct při 170 st. C na cca 35 minut.