Hovězí guláš
5 (100%) 3 hlas(ů)

Na 4-5 porcí budeme potřebovat:

  • 600 g hovězího masa z krku
  • 50 g špeku
  • 4 veliké cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce rajčatového pyré
  • 1 plná lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 kostka hovězího bio bujónu
  • 1 lžíce majoránky
  • 1 lžička kmínu
  • kousek červené chilli papričky
  • čerstvě mletý pepř
  • plná lžíce sádla, příp. olej
  • sůl
  • příp. kousek másla za zjemnění
  • cibule na závěrečné posypání

Postup:

V kastrolu rozehřejeme sádlo a orestujeme na něm na kousky nakrájený špek. Až se vyškvaří, přidáme nakrájenou cibuli a 1 prolisovaný česnek. Restujeme dorůžova. Pak přidáme na kostky nakrájené maso a ze všech stran opečeme, aby se zatáhlo. Restujeme tak dlouho, až se puštěná šťáva vysmahne. Přisypeme kmín, pepř a papriku a necháme rozvonět. Zalijeme horkou vodou, aby jí bylo těsně nad maso a pod pokličkou dusíme do vyvaření vody. Zase dolijeme stejnou dávku horké vody a necháme jí vydusit. Vždy těsně na tenkou hranici případného připálení. Toto děláme, dokud není maso měkké a hlídáme, abychom jej fakt nepřipálili. Když maso změkne, připravíme si mouku rozmíchanou s vlažnou vodou a zamícháme k masu. Necháme přejít varem, a jsme-li s množstvím omáčky i hustotou spokojeni, vrhneme se na dokončovací fázi. Přidáme hovězí kostku, sůl, zbytek prolisovaného česneku, majoránku a rajčatové pyré. Ještě chvíli povaříme. Když guláš stáhneme z ohně, necháme v něm rozpustit kousek másla. Na talíři ozdobíme jemně nakrájenou cibulí.

Tip:

Guláš má ještě lepší chuť druhý den po odležení. Přílohu zvolte dle vlastní chuti. U nás letí dobrý chleba :)