Hamburger v domácí bulce s kukuřicí a americkými brambory
Hamburger je tutově nejznámější jídlo světa. Kdo tento šlágr uplácal jako první, těžko říct. Hamburger má svoje stoupence i odpůrce. Odpůrci jím většinou pohrdají jako jídlem 2. ligy. Pokud si ale hamburger uděláte z prvotřídního masa, výsledkem můžete být mile překvapeni.
Použila jsem bio hovězí maso Wagyu (Wa – japonský, Gyu – skot). Toto plemeno má tukem mramorované maso, protože se pomalu vykrmuje. Japonci svůj skot napájí pivem a saké, aby mu dobře trávilo, a taky kravičky masírují, aby jim neochably svaly. Pro Wagyu nemusíte jet až do Japonska, tyto šťastné kravky se chovají i u nás. Jen nevím, jestli mají svého maséra a dodržují stejný pitný režim jako kolegyně ze Země vycházejícího slunce 🙂
Co budeme potřebovat na 6 porcí:
Hamburger
- 1 kg kvalitního mletého hovězího masa
- 6 snítek saturejky
- 1 lžíce worchestru
- 1 lžička dijonské hořčice
- čerstvě mletý pepř, sůl
Hamburgrové bulky
- 230 g hladké mouky
- 90 ml vlažné vody
- 10 g cukru
- 2 lžíce oleje
- 2 g sušeného droždí
- 3 g soli
- 1 vejce
- 1 vejce na potření a sezamové semínko, příp. gomasio na posypání
Americké brambory
- 12 brambor
- kmín, sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Kukuřice
- 300 g mražené kukuřice
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Tatarkový dip
- 1 majolka Spak
- 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- 1 sterilovaná okurka
- 1 šalotka
- 1 lžička plnotučné hořčice
- 1 lžička worchestru
- 1/2 lžičky rýžového sirupu (lze nahradit medem nebo moučkovým cukrem)
- příp. citronová šťáva
- několik snítek zelené petrželky
Barbecue omáčka
- 1 větší spařené a oloupané rajče
- 100 ml rajčatové pyré
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- chilli dle chuti
- mletý pepř
- 1 malá kyselá okurka
- 1/2 lžičky třtinového cukru
- 1 lžička růžového balsamikového krému
- několik snítek petrželky
- 1 lžička worchestru
- sůl dle chuti
- olivový olej
Na ozdobení hamburgrů
- 6 listů salátu
- 1 maličká cibule
Postup:
Nejdříve zaděláme těsto na hamburgrové housky. Je-li po ruce pekárna na chleba, jen tam vše nasypeme, zvolíme program na přípravu těsta a za hodinu a půl těsto vyndáme. Pokud budeme pracovat ručně, do vlažné vody vmícháme droždí s cukrem a promícháme. Následně přidáme ostatní ingredience a vařečkou poctivě vypracujeme pevné těsto. Poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Po vykynutí rozdělíme na 6 kousků a rukama ukoulíme bulky. Necháme ještě půl hodiny nabývat. Potom potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem, případně gomasiem. Upečeme v troubě vyhřáté na 200 st. C po dobu asi 10 minut, dokud nezezlátnou.
Maso ochutíme solí, pepřem, bylinkami, hořčicí a worchestrem a rukama promačkáme. Necháme aspoň hodinku uležet. Následně z tohoto množství utvoříme 6 velkých placiček, tlustých maximálně 2 centimetry. Později je upečeme na grilovací pánvi z obou stran dle požadovaného stupně propečení.
Brambory omyjeme kartáčkem, rozkrájíme na osminky, ponoříme na chvíli do vody. Vodu slijeme, brambory osušíme utěrkou a nasypeme na vyšší plech. Osolíme, okmínujeme, opepříme a polijeme olejem. Rukama důkladně promícháme, aby se všechny brambory obalily olejem a kořením. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova. Bude to trvat přibližně 30 minut.
Připravíme si barbecue omáčku. Na oleji orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli s plátky česneku, přidáme na kostičky nakrájená spařená a oloupaná rajčata, rajčatové pyré, nakrájenou okurku, odrhnuté a posekané bylinky. Ochutíme pepřem, balzamikem, cukrem a worchestrem a chvíli dusíme. Dle chuti přisolíme.
Přichází čas na tatarkový dip. Majolku přendáme do misky, přidáme zakysanou smetanu, nahrubo nastrouhanou okurku, pokrájenou cibulku a nasekanou petrželku. Ochutíme hořčicí, worchestrem, rýžovým sirupem, případně citronem.
Na troše oleje ohřejeme kukuřici ochucenou solí a pepřem.
Bulky podélně rozkrojíme a na suché pánvi opečeme dozlatova řeznou plochu. Na spodní část bulky položíme list salátu, na něj navrstvíme tatarkový dip, na něj položíme upečené maso, přidáme lžíci barbecue omáčky a na ní posypeme na kroužky nakrájenou cibulku. Přiklopíme vrchní částí rozkrojené bulky a spojíme hamburgrovou špejlí.
Na talíř položíme ozdobený hamburger, přidáme trochu kukuřice, amerických brambor a mističku s tatarkovým dipem.
A teď už zbývá jen hamburgr pořádně splácnout, otevřít pusu co možná nejvíc a do hambáče se zakousnout.