První prázdninový čtvrtek jsem byla pozvaná od Jany z popecenicko.cz na grill party s LotusGrillem do pražské Stromovky. Vstupenkou měla být nejdobřejší dobrota na grilování. Lámala jsem si s tím hlavu čtrnáct dní, protože grilování není zrovna moje parketa, ale myslím, že se mi to docela povedlo. Odměnou bylo překvapivě dobré umístění.  Kebab:

  • 800 g hovězí plece
  • 1 vejce
  • velká hrst tymiánu
  • velká hrst hladkolisté petrželky
  • 4 stroužky česneku
  • 1 větší červená cibule
  • 1 menší červená paprika
  • 1 malá paprička jalapeňos
  • kůra z 1 limetky
  • cca 1 lžička soli
  • nahrubo namletý pepř
  • dle potřeby strouhanka

Salsa:

  • 6 měkkých rajčat
  • 1 červená cibule
  • 1 malá paprička jalapeňos
  • 4 sušená rajčata
  • hrst hladkolisté petrželky
  • hrst listů koriandru
  • 3 lžíce limetkové šťávy
  • kůra z půlky limetky
  • 4 lžíce olivového oleje
  • cca 1 lžička cukru
  • sůl dle chuti

Hovězí maso pokrájíme na kusy a umeleme na masovém strojku zároveň s cibulí a česnekem. Papriku rozkrájíme na velmi maličké kousky, stejně jako chilli papričku. Tu raději zbavíme i semínek. Přidáme pokrájené bylinky, vejce, sůl, pepř a jemně rozstrouhanou kůru z limetky. Tu předtím namočíme na pár minut do teplé vody s octem a solí a ještě kartáčkem omyjeme. Masovou směs promícháme, je-li řídká, přidáme strouhanku a tvarujeme válečky, které propíchneme grilovací špejlí. Grilujeme z obou stran dozlatova.

Rajčata na salsu omyjeme, ostrým nožem nařízneme do kříže slupku, spaříme vroucí vodou a oloupeme. Překrájíme napůl, vybereme semínka, vyřízneme bubáka a dužinu pokrájíme na malé kousky. Dáme do misky, přidáme pokrájená sušená rajčata, cibuli, chilli papričku bez semínek a pokrájené bylinky. Ochutíme limetkovou šťávou a kůrou, cukrem a solí a zakápneme olivovým olejem. Ke kebabu jsem podávala ještě grilovaná jablíčka s meduňkovou smetanou a domácí bagetku. Recepty najdete na blogu.

lotus-piknik

Grilování s LotusGrillem byl pro mě jako gril-začátečníka příjemný zážitek. Gril nečoudí a má knoflík na regulování přívodu vzduchu, takže se dá regulovat teplota. Mám jeden kousek půjčený domů, tak nějaké recepty ještě přidám :).

lotus-pik