Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 4 krůtí řízky
  • špejle

Marináda

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce kokosového mléka
  • šťáva z 1 limety
  • 1 lžíce agávového sirupu (javorový sirup, rýžový sirup, med…)
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička rybí omáčky
  • 1 nasekaná chilli paprička
  • 1 velký stroužek česneku

Arašídová omáčka

  • 350 ml kokosového mléka
  • 3 vrchovaté lžíce arašídového másla
  • 2-3 lžíče sojové omáčky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 šalotka
  • 1 lžička strouhaného zázvoru
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1/2 chilli papričky
  • trochu olivového oleje

Zeleninový salát

  • 2 listy ledového salátu
  • 1 bulva vodnice
  • 1 mrkev
  • 1 dlouhá červená paprika

Zálivka

  • 6 stroužků česneku
  • 3 lžíce sojové omáčky
  • 2 lžíce vody
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce strouhaného zázvoru
  • šťáva z jednoho citrónu
  • 1/2 dl řepkového oleje
  • sezamová semínka na posypání salátu

Postup:

V podlouhlé misce smícháme olivový olej s kokosovým mlékem, šťávou z limety, agávový sirup, sojovku, strouhaný zázvor, rybí omáčku, posekanou chilli papričku a prolisovaný česnek.

Krůtí maso nakrájíme na cca 2 cm široké dlouhé pásky, které napícháme na špejle (jakobychom překládali papír na harmoniku). Pokládáme do misky s marinádou a důkladně v ní maso smáčíme. Uzavřeme víčkem a necháme v lednici aspoň hodinu odležet.

Mezitím si připravíme arašídovou omáčku. Na olivovém oleji zpěníme drobně pokrájenou šalotku s prolisovaným česnekem, přidáme cukr, chilli papričku, zázvor, kokosové nmléko, arašídové máslo a sojovku. Chvilku zahříváme, až se chuť ingrediencí dokonale prostoupí a odstavíme z plotny.

Připravíme si zeleninu na salát. Mrkev a vodnici nastrouháme, ideálně na V-krouhači, na tenké nudličky, papriku na malé kostičky a salát na kousky. V míse promícháme a těsně před podáváním pokropíme zálivkou a posypeme sezamem.

Zálivku si nachystáme v hrnečku vyšleháním prolisovaného česneku se sojovkou, vodou, octem, medem, strouhaným zázvorem, citrónovou šťávou a olejem.

Když máme vše nachystáno, rozehřejeme na pánvi trošičku oleje (ideálně se hodí grilovací pánev) a špízky na ní z obou stran rychle opečeme dozlatova.