Havajské terče z kuřecího masa s bramborovou kaší a nokem z rukolového pesta
Dnešní recept bychom měli nazvat spíš brazilské nebo paraguajské terče, protože právě odtamtud ananas pochází. Až v roce 1493 jej do Španělska přivezl profláknutý mořeplavec Kryštof Kolumbus. A krasavec ananas chocholatý se okamžitě stal ozdobou nákladných šlechtických hostin. Tato móda se pochopitelně dostala i do středu Evropy a v 18. století se ananas pěstoval i ve skleníku krumlovského zámku.
Pro 5 strávníků:
- 5 velkých kuřecích prsou
- 10 cherry rajčátek
- 3 plátky čerstvého ananasu
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olej
- 1 dl bílého vína
- 20 ml šlehačky
- 30 g másla
- 10 dřevěných jehel
Bramborová kaše:
- 8 brambor
- 30 g másla
- mléko + trocha šlehačky
- sůl
- kmín (uzavřený do čajového sítka)
Rukolové pesto
Kuřecí prsa otřeme vlhkým ubrouskem. Ostrým nožem po delší straně nakrojíme asi 1,5 cm plátek, ale nedořízneme až do konce. Druhý řez, stejně široký dořízneme celý. Vznikne nám tím dlouhý tenký kus. Z jednoho prsa uděláme dva takové kusy. Stejně nakrájíme i ostatní.
Plátky ananasu rozkrojíme na čtvrtiny, okrájíme slupku a vykrojíme středy. Rajčata omyjeme.
Vezmeme do ruky kus ananasu a obalíme ho kuřecím proužkem. Propíchneme dřevěnou jehlou a přidáme ještě cherry rajčátko. Takto připravíme všech 10 kusů.
Na grilovací pánvi rozehřejeme olej a všechny terče na něm z obou stran opečeme. Poté strčíme ještě do trouby rozehřáté na 170 st. C na cca 10 minut.
Výpek zi grilovací pánve použijeme na omáčku. Zalijeme ho vínem a necháme vydusit. Potom přilijeme šlehačku a dle chuti přisolíme. Necháme ještě chvilku probublat.
Brambory uvaříme v osolené vodě s kmínem uzavřeným v čajovém sítku. Z uvařených brambor slijeme vodu, přidáme máslo a rozšťoucháme. Rozředíme teplým mlékem se šlehačkou a rozšťoucháme na hladkou kaši.
Na talíři dozdobíme rukolovým pestem a přelijeme omáčkou.