Hodnocení receptu, 5 = nejlepší.

Na 1 štrůdl budeme potřebovat:

  • plát listového těsta
  • 250 g hlívy ústřičné (čistá váha plodnic)
  • 150 g šunky (v bezmasé variantě je možné vyměnit šunku za uzený tempeh)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • hrst petrželky a pažitky
  • čerstvě mletý pepř
  • olej
  • bílek na potření
  • kmín na posypání

Postup:

Na oleji na pánvi orestujeme na kousky pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a dále restujeme. Plodnice hlívy nakrájíme na kousky (nožičky nepoužíváme) a přidáme do pánve. Dochutíme sojovou omáčkou, pepřem a zelenými bylinkami. Ještě chvilku opékáme a stáhneme z plotny. Necháme zchladnout.

Listové těsto rozvineme i s přiloženým pečícím papírem po stole a podélně doprostřed navrstvíme houbovou náplň. Protější delší strany přehneme přes sebe a kratší konce přimáčkneme a podrhneme dospod. Potřeme vejcem a posypeme kmínem.

Upečeme v troubě vyhřáté na 210 st. C dozlatova, cca 13 minut.