Štrůdl z hlívy ústřičné
Na 1 štrůdl budeme potřebovat:
- plát listového těsta
- 250 g hlívy ústřičné (čistá váha plodnic)
- 150 g šunky (v bezmasé variantě je možné vyměnit šunku za uzený tempeh)
- 3 stroužky česneku
- 1 cibule
- 1 lžíce sojové omáčky
- hrst petrželky a pažitky
- čerstvě mletý pepř
- olej
- bílek na potření
- kmín na posypání
Postup:
Na oleji na pánvi orestujeme na kousky pokrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku a dále restujeme. Plodnice hlívy nakrájíme na kousky (nožičky nepoužíváme) a přidáme do pánve. Dochutíme sojovou omáčkou, pepřem a zelenými bylinkami. Ještě chvilku opékáme a stáhneme z plotny. Necháme zchladnout.
Listové těsto rozvineme i s přiloženým pečícím papírem po stole a podélně doprostřed navrstvíme houbovou náplň. Protější delší strany přehneme přes sebe a kratší konce přimáčkneme a podrhneme dospod. Potřeme vejcem a posypeme kmínem.
Upečeme v troubě vyhřáté na 210 st. C dozlatova, cca 13 minut.