Hlíva pochází z Číny, ale najdeme ji i v našich lesích. Dokonce si můžeme koupit sadbu a pěstovat ji na zahradě na špalku nebo přímo v blocích se substrátem. Hlíva ústřičná je zázračná, zdravá houba, která mimo jiné regeneruje buňky a zpomaluje stárnutí. V našem jídelníčku by měla zakořenit pevnými kořeny.

Pro 2 osoby budeme potřebovat:

Teplý zeleninový salát

  • 1 větší mrkev
  • 1 petržel stejné velikosti
  • kus celeru velikosti mrkve
  • 1 střední cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 3 listy kadeřávku
  • 1 dl bílého vína
  • 3 snítky tymiánu
  • 1/4 lžičky třtinového cukru
  • sůl
  • trocha oleje
  • 1/2 lžičky kukuřičného škrobu + 1 lžička sojovky + 1 lžička vína + 0,5 dl teplé vody

Hlívové balíčky

  • 12 plodnic hlívy ústřičné
  • 6 plátků slaniny
  • 60 g plísňového sýru

Jarní salát

  • 1 baby salát
  • 10 listů pampelišky
  • 10 květů pampelišky
  • šťáva z půlky citronu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce agávového sirupu
  • špetka soli

Postup:

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s plátky česneku orestujeme na trošce oleje v menším pekáčku. Přidáme cukr a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Chvilku restujeme a zalijeme vínem (pokud použijete skleněný nebo keramický pekáček, víno trochu přihřejeme, aby nám neprasknul.) Strčíme do trouby předehřáté na 180 st. C. Asi po 10 minutách přidáme nakrájený kadeřávek a případně ještě trošku vína.

Z plodnic hlívy odkrojíme tuhé nohy. Sýr nakrájíme na plátky. Mezi dvě plodnice (lupínky k sobě) vložíme plátek sýru a houbový „sendvič“ obalíme slaninou. Vyskládáme na plech na pečící papír a přidáme k zelenině do trouby asi na 20 minut. Zeleninu mezitím, asi po 10ti minutách, vyndáme na plotýnku a zalijeme směsí sojovky, vína, škrobu a vody a svaříme do zhoustnutí. Dle chuti dosolíme.

Salát omyjeme a natrháme na menší kusy. Stejně tak pampeliškové listy. Citron vymačkáme a šťávu vyšleháme s olejem, solí a agávovým sirupem. Zálivku přelijeme přes salát a posypeme květy pampelišek.