Hlívové balíčky plněné nivou, s pečenou zeleninou a jarním salátem
Hlíva pochází z Číny, ale najdeme ji i v našich lesích. Dokonce si můžeme koupit sadbu a pěstovat ji na zahradě na špalku nebo přímo v blocích se substrátem. Hlíva ústřičná je zázračná, zdravá houba, která mimo jiné regeneruje buňky a zpomaluje stárnutí. V našem jídelníčku by měla zakořenit pevnými kořeny.
Pro 2 osoby budeme potřebovat:
Teplý zeleninový salát
- 1 větší mrkev
- 1 petržel stejné velikosti
- kus celeru velikosti mrkve
- 1 střední cibule
- 3 stroužky česneku
- 3 listy kadeřávku
- 1 dl bílého vína
- 3 snítky tymiánu
- 1/4 lžičky třtinového cukru
- sůl
- trocha oleje
- 1/2 lžičky kukuřičného škrobu + 1 lžička sojovky + 1 lžička vína + 0,5 dl teplé vody
Hlívové balíčky
- 12 plodnic hlívy ústřičné
- 6 plátků slaniny
- 60 g plísňového sýru
Jarní salát
- 1 baby salát
- 10 listů pampelišky
- 10 květů pampelišky
- šťáva z půlky citronu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce agávového sirupu
- špetka soli
Postup:
Cibuli oloupeme, nakrájíme na kostičky a spolu s plátky česneku orestujeme na trošce oleje v menším pekáčku. Přidáme cukr a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Chvilku restujeme a zalijeme vínem (pokud použijete skleněný nebo keramický pekáček, víno trochu přihřejeme, aby nám neprasknul.) Strčíme do trouby předehřáté na 180 st. C. Asi po 10 minutách přidáme nakrájený kadeřávek a případně ještě trošku vína.
Z plodnic hlívy odkrojíme tuhé nohy. Sýr nakrájíme na plátky. Mezi dvě plodnice (lupínky k sobě) vložíme plátek sýru a houbový „sendvič“ obalíme slaninou. Vyskládáme na plech na pečící papír a přidáme k zelenině do trouby asi na 20 minut. Zeleninu mezitím, asi po 10ti minutách, vyndáme na plotýnku a zalijeme směsí sojovky, vína, škrobu a vody a svaříme do zhoustnutí. Dle chuti dosolíme.
Salát omyjeme a natrháme na menší kusy. Stejně tak pampeliškové listy. Citron vymačkáme a šťávu vyšleháme s olejem, solí a agávovým sirupem. Zálivku přelijeme přes salát a posypeme květy pampelišek.