Cuketové špalíčky se zeleninovým salátem
Cuketa vlítla do českých domácností během 80. let jako tornádo a velmi brzy si získala přízeň kuchyňských kreativců. Její neuvěřitelná plodnost podněcuje fantazii. Nevěříte? Tak schválně, kam všude už jste cuketu propašovali? 😀
Na 4 porce budeme potřebovat:
- 3 střední cukety (nebo můžeme zpracovat 2 větší)
- 300 ml rajčatové passaty
- 100 g anglické slaniny
- 2 a půl lahůdkové cibulky
- 2 velké stroužky česneku
- hrst bazalky
- 40 g sýru parmazánového typu
- sušené oregano
- sůl, čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Na salát
- 1 hlávka salátu Pak choi
- 1 větší rajče
- 1/2 lahůdkové cibulky
- šťáva z půl citronu
- 1 lžička kukuřičného sirupu nebo třtinového cukru
- 2 lžíce arganového oleje (nebo olivový)
- sůl
Postup:
Cukety omyjeme, ořízneme jim oba konce a nakrájíme na silnější špalíky. Postavíme je řeznou plochou na pečící papír na plech a postupně jim lžičkou vydlabeme středy asi do 3/4 jejich výšky tak, aby vznikly mističky.
Na olivovém oleji orestujeme plátky česneku a tři čtvrtiny množství slaniny. Přidáme posekanou cibulku a bazalku a ještě chvíli restujeme. Zalijeme rajčatovou passatou, okořeníme solí, oreganem a pepřem a přisypeme i polovinu množství strouhaného sýru. Zamícháme, povaříme a lžičkou naplníme cuketové špalíčky. Navrch položíme kousek slaniny a posypeme zbytkem strouhaného sýru.
Zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C asi 20 minut.
Salát omyjeme, roztrháme na kousky, rajče nakrájíme na tenké měsíčky a přidáme k salátu. Pokrájíme cibulku a také přidáme k salátu. Citronovou šťávu smícháme s olejem, sirupem, solí a vidličkou vyšleháme. Přelijeme přes salát.