Cuketa vlítla do českých domácností během 80. let jako tornádo a velmi brzy si získala přízeň kuchyňských kreativců. Její neuvěřitelná plodnost podněcuje fantazii. Nevěříte? Tak schválně, kam všude už jste cuketu propašovali? 😀

Na 4 porce budeme potřebovat:

  • 3 střední cukety (nebo můžeme zpracovat 2 větší)
  • 300 ml rajčatové passaty
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 a půl lahůdkové cibulky
  • 2 velké stroužky česneku
  • hrst bazalky
  • 40 g sýru parmazánového typu
  • sušené oregano
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • olivový olej

Na salát

  • 1 hlávka salátu Pak choi
  • 1 větší rajče
  • 1/2 lahůdkové cibulky
  • šťáva z půl citronu
  • 1 lžička kukuřičného sirupu nebo třtinového cukru
  • 2 lžíce arganového oleje (nebo olivový)
  • sůl

Postup:

Cukety omyjeme, ořízneme jim oba konce a nakrájíme na silnější špalíky. Postavíme je řeznou plochou na pečící papír na plech a postupně jim lžičkou vydlabeme středy asi do 3/4 jejich výšky tak, aby vznikly mističky.

Na olivovém oleji orestujeme plátky česneku a tři čtvrtiny množství slaniny. Přidáme posekanou cibulku a bazalku a ještě chvíli restujeme. Zalijeme rajčatovou passatou, okořeníme solí, oreganem a pepřem a přisypeme i polovinu množství strouhaného sýru. Zamícháme, povaříme a lžičkou naplníme cuketové špalíčky. Navrch položíme kousek slaniny a posypeme zbytkem strouhaného sýru.

Zapečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C asi 20 minut.

Salát omyjeme, roztrháme na kousky, rajče nakrájíme na tenké měsíčky a přidáme k salátu. Pokrájíme cibulku a také přidáme k salátu. Citronovou šťávu smícháme s olejem, sirupem, solí a vidličkou vyšleháme. Přelijeme přes salát.