Původní plán byl tvarohový nákyp s jablky, ale když jsem na zahrádce našla pár jahod a misku dozrávajících ostružin, dala jsem jim přednost.

  • 500 g měkkého tvarohu
  • 100 g cukru s vanilkou (cukr mám ve velké zavařovací sklenici zavřený s vanilkovým luskem)
  • 50 g másla
  • 4 vejce
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 20 spařených a oloupaných mandlí
  • 100 g dětské krupičky
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 300 g ostružin a jahod

V mixéru utřeme cukr se žloutky a máslem. Přimícháme citronovou šťávu, sůl,  tvaroh a krupičku s práškem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do směsi. Zapékací misku (30×18 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou a těsto do ní přendáme a uhladíme do krajů. Ovoce posypeme cukrem s vanilkou a narovnáme na těsto. Prstem zamáčkneme na dno a stěrkou uhladíme povrch. Mandle nasekáme a posypeme jimi nákyp. Pekáček přikryjeme alobalem a zapečeme 20 minut v troubě vyhřáté na 170 st. C. Poté alobal sundáme a dopečeme ještě cca 25 minut.

Příprava zabere asi 25 minut a pečení cca 50 minut.

tvaro-nakyp-priprava