Zapečený patizon
Dneska jsme si přivezli od babičky patizon. Chlapi na něj sice koukali dost nedůvěřivě, ale nakonec slavila večeře úspěch.
Na 3 porce budeme potřebovat:
- 1 menší patizon
- 4 rajčata spařená a oloupaná
- 100 g strouhaného sýra
- 1 větší cibule
- 4 stroužky česneku
- hrst mangoldu (lze nahradit špenátem)
- hrst čerstvých buráků
- několik černých oliv
- 2 vejce
- 2 dl šlehačky
- sypké polévkové koření Alnatura (z drogerie DM)
- pepř, chilli, sůl
- olej
Postup:
Patizon omyjeme, nakrájíme na slabé plátky, oloupeme a vyndáme semínka. Cibuli oloupeme, nekrájíme na slabá půlkolečka, česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Mangold omyjeme a nakrájíme na kousky. Olivy nakrájíme na kolečka.
Do zapékací misky nalijeme trochu oleje, na dno poklademe polovinu cibule a česneku, vyskládáme plátky patizonu, na něj navrstvíme zbytek cibule a česneku. Další vrstva bude mangold, olivy a oříšky. Posypeme kořením a zalijeme vejci rozšlehanými ve šlehačce s trochou soli. Zasypeme strouhaným sýrem a upečeme v troubě předehřáté na 180 st. C dozlatova, což je cca 20 minut.
Jako přílohu jsme měli jasmínovou rýži a rýži Cam (to byl úlovek z vietnamského městečka SAPA).