Babiččiny dortíčky
Na cca 55 ks budeme potřebovat:
- 220 g hladké mouky, ideálně na křehké pečivo
- 150 g změklého másla
- 30 g cukru moučky
- 30 g mletých vlašských ořechů
- 20 g kakaa
- 2 žloutky
- trochu vanilkového prášku nebo dřeň z vanilkového lusku
- špetka soli
Nádivka
- 100 g namletých vlašských ořechů
- 100 g vypeckovaných datlí
- 1 lžíce rybízové marmelády
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1 lžíce rumu
- špetička soli
Na ozdobu
- 100 g kvalitní hořké čokolády
- 1 lžička kakaového másla nebo másla
- vlašské ořechy
Postup:
Z mouky, másla, cukru, kakaa, ořechů, žloutků, vanilky a soli připravíme vláčné, měkké těsto. Vložíme do mikroténu a necháme hodinku odpočinout v lednici. Potom vyválíme na tenkou placku a vykrajujeme kolečka. Přendaváme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. cca 10 minut.
Datle namočíme aspoň na hodinu do studené vody, poté vodu slijeme a datle rozmixujeme. Smícháme s pomletými ořechy, marmeládou, citrónovou šťávou, rumem a solí. Nádivkou kolečka slepujeme.
Čokoládu s tukem rozehřejeme ve vodní lázni a lžičkou nanášíme na slepené dortíčky. Zdobíme půlkou nebo čtvrtkou ořechu.
Něco navíc:
Když jsem dostala výzvu od „Babiččiny volby“, abych z jejich speciální mouky upekla cukroví, které ve mně vyvolává nejmilejší vzpomínku na Vánoce z dětství, okamžitě jsem věděla, že to budou „babiččiny dortíčky“. Co taky jiného, že? 😀