Zadíváte-li se na romanesco, budete žasnout nad jeho geometrickou dokonalostí, nádherným výtvorem přírody. U nás je romanesco nebo chcete-li římský květák, květolice, věžičkový květák nebo minaretový květák zatím kráskou poměrně neznámou. Jak název napovídá, domovem je v Itálii, kde se začal pěstovat někdy v 16. století.

Na 4 porce budeme potřebovat:

Soté

  • 2 balení marinovaného tempehu (nebo uzeného)
  • 2 velké stroužky česneku
  • 2 lžíce sojové omáčky
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • l lahůdková cibulka
  • 1 kostka zeleninového bio bujónu
  • 1 zarovnaná lžíce medu
  • 1 lžíce tmavého balzamika
  • 1 cibule
  • 1 dl bílého vína
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • malá sušená chilli paprička (příp. čerstvá nebo chilli koření)
  • olivový olej

Salát z romanesca

  • 1 růžice romanesca – římského květáku
  • 1 dl olivového oleje
  • 1 snítka rozmarýny
  • 1 hodně velký stroužek česneku
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Bramborové rösti

  • 6 brambor
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • řepkový olej

Postup:

Brambory oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, osolíme, promícháme a necháme na cedníku vykapat. Nakonec ještě vyždímáme. Vyklepneme do misky, opepříme, přidáme škrob a ještě trochu soli. Promícháme a ochutnáme, je-li směs dostatečně ochucená. Na pánvi rozehřejeme trošku oleje a pomocí dvou lžic tvarujeme přímo na pánvi malé placičky. Smažíme z obou stran dozlatova. Pokládáme na tácek vyložený ubrousky, aby se vsákl přebytečný tuk.

Romanesco omyjeme, rozdělíme na růžičky, osolíme a uvaříme v páře cca 8-10 minut. Poté zchladíme studenou vodou. Česnek nakrájíme na plátky, rozmarýnové jehličky na kousky a společně s pepřem a solí orestujeme na olivovém oleji. Až začne česnek chytat barvu, smícháme jej s připraveným romanescem.

Cibuli a česnek rozsekáme na kousky. Tempeh rozkrájíme na kostičky a vše smícháme v misce. Přidáme med, balzamiko, škrob, pokrájenou lahůdkovou cibulku a rozdrobenou papričku. Zakápneme olejem a promícháme. V malém kastrůlku rozpustíme v deci horké vody rozdrobený bujón. Na pánev nalijeme zbytek oleje, rozpálíme a orestujeme na něm tempetovou směs. Zalijeme vínem a vydusíme. V horké vodě s bujónem rozmícháme škrob a přilijeme do směsi. Zahříváme, dokud soté nezahoustne. Stáhneme z ohně a přidáme máslo. Přikryjeme pokličkou a necháme rozpustit.